Annons

Älgjakten: "Man ur huse på måndag"

Den andra måndagen i oktober är en speciell dag för jägare i södra Sverige. Då samlas jaktlagen med sina hundar i gryningen för starten på älgjakten – som i år givetvis påverkas av pandemin.
Älgjakt • Publicerad 10 oktober 2020
På måndag startar älgjakten i södra Sverige. I norra delarna av landet har jakten pågått i en månad redan. Arkivbild.
På måndag startar älgjakten i södra Sverige. I norra delarna av landet har jakten pågått i en månad redan. Arkivbild.Foto: Paul Kleiven/NTB/TT

I landets norra delar drog älgjakten i gång redan för en månad sedan. Snart är väntan över även för jägare i södra Sverige. Den andra måndagen i oktober är i dessa delar av landet en traditionstyngd jaktdag och mängder av jägare tar ledigt från jobbet för att kunna ägna sig helt åt älgjaktens första intensiva veckor.

– Även om vi har mycket annat vilt vi får jaga en stor del av året så är älgjakten djupt förankrad i oss. Det är en så lång jakttradition på älg, det är lite så att man går man ur huse på måndag, säger Karl-Johan Brindbergs, jaktvårdskonsulent i Västra Götaland.

Annons

Dagarna före jaktstarten råder lugn och ro. Förberedelserna med att bygga torn och röja pass började redan i somras. Bössorna är inskjutna, och det krav som vissa jaktlag har på sina medlemmar att skjuta en godkänd serie på skjutbanan före jakten har bockats av.

Manar till försiktighet

Ett år som detta medför givetvis också andra förberedelser. Svenska Jägareförbundet har med anledning av pandemin gått ut med en rad rekommendationer till sina medlemmar.

– Under själva jakten är det ingen fara, då är man ensam på pass säkert flera hundra meter från varandra. Utan det är just när man träffas på morgonen och sedan efter dreven eller passen och har genomgång, säger Karl-Johan Brindbergs.

– Man ska vara försiktig och tänka på att möten sker utomhus. Känner man sig krasslig ska man vara hemma, så att man inte utsätter sina medmänniskor för risken att drabbas, fortsätter han.

"Man har väntat hela året"

Även om jakten står i fokus är älgjakten lika mycket en social grej för många. Och för vissa är det enda jakttillfället på året, förklarar Matilda Söderqvist, jaktvårdskonsult i Södermanland.

En märkbar förväntan råder därför alltid när jaktlagen samlas med sina hundar tidigt på morgonen den andra måndagen i oktober.

– Det brukar vara väldigt glatt och förväntansfullt. Och man blir glad å andras vägnar, för alla jagar inte året om. De har en eller två veckor som de lägger allt krut på. Man har väntat hela året och så samlas man med gänget som man jagar med, säger Matilda Söderqvist.

Fakta: Älgjakten

Det finns mellan 300 000 och 400 000 älgar i Sverige. Älgar finns i alla län, utom på Gotland. Under jaktåret 2018/2019 fälldes 83 076 älgar. Det är 1 700 färre än jaktåret dessförinnan då antalet var 84 785, visar statistik från älgdata.se. Flest djur fälldes i mitten av 1980-talet. År 1982/83 var antalet fällda älgar 174 700.

För 200 år sedan fanns det nästan inga älgar alls kvar i Sverige. Det var en av anledningarna till att Jägareförbundet bildades 1830. Jakttiderna på det utrotningshotade djuret reglerades och älgstammen kunde åter växa sig stark.

I norra Sverige börjar älgjakten första måndagen i september, i resten av landet andra måndagen i oktober. Älgjakten får som längst pågå till sista februari men länsstyrelsen kan besluta om kortare tid. Lokala avvikelser kan förekomma.

Källor: Svenska jägareförbundet och Jordbruksverket

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons