GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Algerna avtar – men kan blomma upp igen

De kommande dagarna blåser det upp rejält och då minskar de kraftiga ytansamlingarna av alger ute till havs.
Hav • Publicerad 30 juli 2021
Ytansamlingarna av alger till havs väntas minska när det blåser upp under de kommande dagarna.Bilden visar algblomning i vattnen utanför Tyresö under förra året. Arkivbild.
Ytansamlingarna av alger till havs väntas minska när det blåser upp under de kommande dagarna.Bilden visar algblomning i vattnen utanför Tyresö under förra året. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT

Den senaste veckan har det varit väldigt mycket alger ute till havs i Bottenhavet och i sydvästra Östersjön – främst mellan Bornholm och Gotland, enligt Johannes Johansson.

– Men nu har vi fått in lite stökigare väder och då förväntar vi oss att de kraftiga ytansamlingarna där förmodligen kommer att blandas ned i vattnet, säger han.

Det är först under den andra halvan av augusti månad som algblomningen vanligtvis börja avta.

– Får vi in någon ny värmeperiod så skulle det därför kunna blomma upp igen.

Mycket i Hanöbukten

En satellitbild från i lördags visade väldigt mycket alger i Hanöbukten och förbi Öland och Gotland, enligt Johansson. Blomningen ser däremot inte lika kraftig ut vid svenska kusten från Skåne och upp till Stockholms skärgård.

– Till Skärgårdshavet och Finska viken är det en liten blomning sedan två veckor tillbaka.

Hur det ser ut söder om Skåne för tillfället är svårt att uttala sig om eftersom det är väldigt molnigt där, enligt Johansson.

– Men det har varit alger i hela sydvästra Östersjön, säger han.

Blomningen som för två till tre veckor sedan fanns i norra egentliga Östersjön – från Gotland till Skärgårdshavet – har avtagit.

– Där finns inte längre några större blomningar ute till havs, även om det finns ute vid svenska kusten upp till Stockholms skärgård.

Ökning i Bottenhavet

Bottenviken får i princip aldrig kraftiga algblomningar, däremot förekommer det lokala ansamlingar i vikar.

– I Bottenhavet har det tilltagit sedan två veckor tillbaka. Det brukar vara så i slutet av juli och början av augusti eftersom det tar längre tid för temperaturen att komma upp där.

För två veckor sedan noterades cyanobakterier i prover i Kattegatt, men där sker ingen blomning eftersom det är ett så pass salthaltigt vatten.

– De har drivit ut från Östersjön. Man kan se dem men de tillväxer inte, även om det kan bli ytansamlingar även där.

Fakta: Algblomning

Det är främst två arter av cyanobakterier som trivs och blommar i Östersjöns brackvatten. Dessa är Aphanizomenon flos-aquae och den giftiga Nodularia spumigena (katthårsalg).

Cyanobakterierna liknar alger men har en konkurrensfördel genom att de kan fixera kväve ur luften.

Man bör vara försiktig med att bada i vatten där det är synliga ansamlingar av cyanobakterier.

Källa: SMHI

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.