Annons

Alfa Laval: Längre virusstopp innebär problem

Industrikoncernen Alfa Laval har stängt tre fabriker i Kina på grund av coronaviruset. Men enligt vd Tom Erixon planerar koncernen för att verksamheten återupptas inom kort.
Ekonomi • Publicerad 4 februari 2020
Alfa Laval håller tre fabriker i Kina stängda på grund av lokala bestämmelser i spåren av coronasmittan. Arkivbild.
Alfa Laval håller tre fabriker i Kina stängda på grund av lokala bestämmelser i spåren av coronasmittan. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Den sedvanliga veckolånga nedstängningen i Kina i samband med firandet av det kinesiska nyåret har i år blivit två veckor på grund av virusutbrottet.

– Det som är specifikt påverkat nu är tre produktionsenheter norr om Shanghai. Där följer vi lokala regler och förordningar som gäller i förhållande till virusproblematiken, säger Tom Erixon, och tillägger att huvuddelen av leverantörerna också håller stängt.

Annons

Alfa Laval har omkring 2 700 anställda i landet och Kina är koncernens fjärde största marknad sett till antalet anställda. Där finns enheter inom produktion, service, försäljning och till viss del produktutveckling.

En veckas stillestånd

Alfa Laval redovisade ett starkt fjärde kvartal där både omsättningen och vinsten ökade jämfört med 2018. Prognosen för första kvartalet är att efterfrågan kommer att ligga på samma nivå som under det fjärde kvartalet i fjol.

Tom Erixon räknar än så länge inte med några märkbara effekter i spåren av coronaviruset. Alfa Laval arbetar och planerar efter att produktionen snart tas upp igen.

– En veckas stillestånd är det vi arbetar och planerar efter. Det kommer inte att innebära några stora konsekvenser, säger Tom Erixon.

TT: Hur lång tid klarar ni utan att det blir kännbart?

– Det går inte att svara på. Hela den globala tillverkningsindustrin fungerar inte om Kina står still under en lägre tid, säger Tom Erixon men tillägger att det inte får handla om särskilt lång tid.

– Vi står med samma risk som alla andra.

Höjd utdelning

TT: Hur pass orolig är du för att det här fortsätter?

– Jag har inte någon utpräglad syn på det. Vi lever med många risker här i världen. Det här är bara en av dem. Jag tror inte att vi ska göra frågan allt för stor, säger Tom Erixon.

Justerat för valutaeffekter ökade Alfa Laval omsättningen med tolv procent under fjärde kvartalet till cirka 13 miljarder kronor.

Annons

Resultatet efter finansiella kostnader steg till cirka 1,9 miljarder kronor, från cirka 1,5 miljarder kronor under motsvarande period året före. Orderingången minskade med sex procent jämfört med fjärde kvartalet 2018.

– Det blev ett väldigt bra kvartal. Vi hade en fakturering som var stark och i ärlighetens namn högre än vi hade förväntat oss, säger Tom Erixon.

I samband med rapporten meddelas att styrelsen föreslår en höjd utdelning till aktieägarna till 5:50 kronor per aktie, vilket kan jämföras med utdelningen i fjol på 5:00 kronor per aktie.

Aktien lyfter mellan en och två procent på Stockholmsbörsen efter rapporten.

Rättat: I en tidigare version av texten beskrevs orderingångens förändring felaktigt.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons