Annons

Aktivist: Ökat våld mot homosexuella i Italien

När Jean Pierre Moreno kysste sin pojkvän efter en utekväll i Rom attackerades han av en okänd man som misshandlade honom svårt. Fallet, som har fått stor uppmärksamhet, är långt ifrån unikt.
Italien • Publicerad 19 juni 2021
Ett italienskt lagförslag som går under namnet "DDL Zan", avseende hatbrott mot kvinnor och hbtq-personer, väcker starka känslor i delar av det politiska etablissemanget. Bild från en demonstration till stöd för förslaget i Rom.
Ett italienskt lagförslag som går under namnet "DDL Zan", avseende hatbrott mot kvinnor och hbtq-personer, väcker starka känslor i delar av det politiska etablissemanget. Bild från en demonstration till stöd för förslaget i Rom.Foto: AP/TT
Parlamentsledamoten Alessandro Zan under en demonstration till stöd för lagförslaget som fått hans namn, DDL Zan. Akrivbild.
Parlamentsledamoten Alessandro Zan under en demonstration till stöd för lagförslaget som fått hans namn, DDL Zan. Akrivbild.Foto: AP/TT
"Det är ju uppenbart att den här mannen hoppade på mig eftersom jag är gay", säger Jean Pierre Moreno.
"Det är ju uppenbart att den här mannen hoppade på mig eftersom jag är gay", säger Jean Pierre Moreno.Foto: Alberto Battarelli/TT

I Italien har en våldsam attack mot hbtq-aktivisten Jean Pierre Moreno på en tågperrong i Rom återigen riktat ljuset mot ett omdiskuterat lagförslag kring homo- och transfobi.

Italien har tidigare saknat lagstiftning mot hatbrott specifikt riktade mot hbtq-personer, eller som innebär diskriminering av kvinnor eller personer med funktionsvariationer.

Annons

Det aktuella förslaget, som har utformats och fått sitt namn av parlamentsledamoten Alessandro Zan från socialdemokratiska Demokratiska partiet, röstades också igenom i det italienska parlamentet i november 2020, men stoppades därefter i senaten av högerpopulistiska Lega och högerpartiet Fratelli d'Italia (Italiens bröder). Och där befinner det sig fortfarande – i ett slags limbo.

Uppmärksammad attack

En brutal misshandel under våren mot hbtq-aktivisten Jean Pierre Moreno på stationen Valle Aurelia i Rom har dock lett till att det mediala fokuset återigen riktats mot det pausade lagförslaget.

Efter att Moreno, som under kvällen hade firat sin födelsedag tillsammans med en grupp vänner, kysst sin pojkvän angreps han av en okänd man som befann sig på perrongens motsatta sida.

– När han såg kyssen började han att skrika på oss. Vi ignorerade honom, och då blev han vansinnig. Han hoppade ned på spåren, klättrade upp på vår perrong – och kastade sig över mig, berättar han för TT på telefon från Rom.

En person i sällskapet filmade händelsen, där mannen i ett till synes besinningslöst raseri överöser 24-åringen med sparkar och slag. Mannen greps ett par veckor efter händelsen men om han kommer att dömas för misshandeln är oklart, enligt Jean Pierre Moreno.

– Jag har gjort en polisanmälan, men brottet rubriceras som ringa då det inte klassas som specifikt relaterat till min sexuella läggning. Och det illustrerar problemet med att Italien saknar lagstiftning vad gäller hatbrott mot hbtq-personer. Det är ju uppenbart att den här mannen hoppade på mig eftersom jag är gay, säger han.

Vågar inte hålla handen

Filmen där Jean Pierre Moreno misshandlas fick enorm uppmärksamhet i Italien och under de följande veckorna tävlade tv-kändisar, mediepersonligheter och landets artistelit om att fördöma händelsen.

Men attacken på stationen i Rom är långt ifrån en isolerad händelse. Enligt en undersökning som genomförts av Arcigay – den italienska motsvarigheten till RFSL –sker ett hatbrott med homofoba förtecken var tredje dag i landet, berättar Gabriele Piazzoni som är generalsekreterare för organisationen.

– Det är svårt att veta med säkerhet hur många som drabbas, men vi försöker att samla information vi hittar i tidningar och utifrån den skapa oss en bild. Och utöver rena brott finns även vardagshomofobin vi hör om via våra hjälplinjer och chattar.

Enligt Gabriele Piazzoni vågar 62 procent av italienska hbtq-personer inte hålla sin partner i handen utanför hemmet av rädsla för att utsättas för hat eller hot, enligt en undersökning för en tid sedan.

Lagförslag i limbo

Annons

Jean Pierre Moreno säger också att läget har förvärrats under det senaste året.

– Våld mot homosexuella har definitivt ökat i Italien under pandemin. Dessutom känns det som att det har normaliserats – som att det är något man bara får räkna med.

I dagsläget befinner sig Alessandro Zans lagförslag i ett slags limbo. Såväl Lega som Fratelli d'Italia försöker att förhala en omröstning i senaten. Om och i sådana fall när en sådan kan bli aktuell är ytterst oklart.

Enligt Jean Pierre Moreno stödjer många italienare förslaget, men huruvida det en dag blir till lag är en annan fråga.

– Vi har samlat in nästan en halv miljon namnunderskrifter till stöd för lagen – medan det finns politiker som inte vill ha den. Och det är absurt, säger han.

Fakta: Italienskt lagförslag mot homofobi

Lagförslaget Zan (DDL Zan) är skapat av Alessandro Zan, parlamentsledamot för socialdemokratiska Demokratiska partiet (PD), tillsammans med italienska hbtq-organisationer.

Italien har tidigare saknat en lagstiftning mot hatbrott specifikt riktade mot hbtq-personer, eller som innebär diskriminering av kvinnor eller personer med funktionsvariation. Det finns däremot en lag mot diskriminering av rasistisk, etnisk eller religiös art.

Förslaget innehåller även krav på de italienska myndigheterna att genomföra en kartläggning av förekomsten av hatbrott mot hbtq-personer – något som i dagsläget saknas.

Lagförslaget innebär även att den 17 maj blir en officiell dag mot homofobi i Italien.

2016 antogs en omstridd lag i Italien om homosexuellas rätt till registrerat partnerskap.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons