Aggressiv guldmygga tillbaka – efter 50 år
Ett ovanligt fynd gjordes i Uppsala i förra veckan. På flera platser har guldtömyggan rapporterats in.
– Den är inte sedd i Sverige på 50 år. Den är helt fantastiskt, Sveriges vackraste mygga, säger forskaren Anders Lindström som jobbar på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), och som själv har fångat in runt 50 guldtömyggor.
Fram till 1970-talet hade folk fångat in enstaka guldtömyggor i landet från Skåne och upp till Västerbotten, men sedan försvann den. Hur det kommer sig att myggan nu är tillbaka är oklart.
– Vi vet inte om det kan ha med klimatförändringarna att göra, eller kanske igenväxande betesmarker, det är alldeles för tidigt att säga. Vi får se om det är en engångsföreteelse.
Normalt myggår
Bortsett från guldtömyggan är det ett ganska normalt myggår.
– Min gissning är att det inte är ett dåligt myggår, men inte heller ett myggår då alla klagar överallt, även om det lokalt kan vara ganska mycket, säger Lindström.
SVA har inga fällor för att mäta antalet mygg år från år, utan uppskattningen bygger på hur många som ringer in och klagar eller klagomål i sociala medier. Än så länge har det inte varit ovanligt många klagomål, bortsett från området runt Dalälven och en del andra ställen i norra Sverige.
Men myggläget kan ändras snabbt. Blir det en lika varm sommar som 2018, vilket vissa varnar för, lär det bli myggfritt. De svenska skogsmyggen är känsliga för torka och värme.
– Då kan det bli klent med mygg resten av sommaren, om vi har otur, säger Lindström.
Nya myggarter
Men det finns andra mygg som gillar torka och värme. På grund av klimatförändringarna har nilfebersmyggan kommit till Sverige. Den skådades första gången i Simrishamn 2016 och har sedan dess påträffats i Falsterbo och nu senast i Halmstad förra året.
– Det finns ingen anledning att tro att Halmstad kommer att vara den nordligaste punkten. Om det blir varmt och torrt kommer den att spridas och trivas.
Lindström beskriver nilfebersmyggan som "oerhört påträngande och aggressiv". Dessutom kan den sprida virus, till exempel nilfeber (westnile-virus), även om det inte har skett i Sverige ännu.
Andra mygg som än så länge inte har kommit till Sverige, men som uppskattar torka och värme, är tigermyggan och kyrkogårdsmyggan. Den senare har hittats i Tyskland, 40 mil söder om Malmö. Anders Lindström väntar sig att den snart påträffas även här.
Rapportera in
Både kyrkogårdsmyggan och tigermyggan trivs i städer. Den senare kan liksom nilfebersmyggan sprida allvarliga sjukdomar.
För den som tror sig ha hittat en ovanlig mygga finns ett nytt hjälpmedel. I fredags lanserade Artdatabanken en sida med bilder och beskrivningar av olika myggsorter. Där går det även att rapportera in sina fynd och ladda upp bilder på myggorna.
– På det sättet kan vi hitta till exempel invasiva arter som dyker upp, säger Lindström.
Fakta: Myggor
I Sverige finns 51 olika arter av stickmyggor.
Alla stickmyggor suger blod, men inte nödvändigtvis av människor.
Grodmyggan suger exempelvis blod endast från grodor, och vissa andra myggor suger enbart blod från fåglar.
I världen finns ungefär 3 700 arter av stickmyggor, varav 100 lever i Europa.
Källa: Anders Lindström, SVA