Annons

Afghanska samtal närmare efter ny frigivning

Afghanska myndigheter uppger att de har påbörjat frisläppandet av 400 talibanfångar – det sista hindret för att få i gång fredssamtal mellan regeringen och talibanerna.
Afghanistan • Publicerad 14 augusti 2020
Afghanistans president Ashraf Ghani under den sista dagen av det rådslag som hölls i Kabul i helgen och där grönt ljus gavs till att släppta en sista grupp om 400 talibanfångar för att bana väg för fredssamtal.
Afghanistans president Ashraf Ghani under den sista dagen av det rådslag som hölls i Kabul i helgen och där grönt ljus gavs till att släppta en sista grupp om 400 talibanfångar för att bana väg för fredssamtal.Foto: AP/TT

Fångutväxlingen är en del av det avtal som talibanerna nådde med USA i februari om att amerikanska styrkor ska lämna Afghanistan, i utbyte mot ett löfte från talibanerna om att hålla fredssamtal med regeringen. Enligt avtalet, som slöts över huvudet på regeringen, skulle Kabul släppa totalt 5 000 fångar och talibanerna 1 000.

Regeringssidan har dock tvekat om frigivandet av de sista 400 talibanerna då många av dem anses särskilt farliga och vissa uppges ha varit inblandade i grova våldsdåd.

Annons

Men i helgen godkändes frigivningen av ett rådslag bestående av lokala äldste och andra framstående afghaner. Och i torsdags släpptes så en första grupp om 80 fångar, meddelar Javid Faisal, talesperson för landets nationella säkerhetsråd.

Samtidigt beskriver president Ashraf Ghani frigivningen som ett högt pris för fred och säger att dessa "förhärdade brottslingar" sannolikt kommer att utgöra ett hot både för Afghanistan, USA och världen.

De tilltänkta fredssamtalen är planerade att hållas i Doha i Qatar.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons