GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Advokat friad för mordplaner utesluts

Brott • Publicerad 24 november 2022
En advokat som friats från anklagelser om stämpling till mord har uteslutits ur Advokatsamfundet. Arkivbild.
En advokat som friats från anklagelser om stämpling till mord har uteslutits ur Advokatsamfundet. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

En advokat i Skåne åtalades för att ha beställt och planerat ett mord på sin tidigare hustrus sambo, men friades. Nu utesluts mannen ur Advokatsamfundet.

Advokaten åtalades i fjol misstänkt för bland annat två fall av stämpling till mord och två fall av misshandel. Han friades i tingsrätten för de åtalspunkterna, men dömdes till fyra månaders fängelse för vållande till kroppsskada, grovt rattfylleri, grov olovlig körning och fortkörning.

Åklagaren överklagade inte, men det tilltänkta offret drev fallet till hovrätt, har flera medier rapporterat. Även där friades advokaten.

Advokatsamfundet hade tidigare inlett ett ärende om advokaten och nu har samfundets disciplinnämnd beslutat att utesluta honom.

TT har sökt Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander. Enligt henne är beslutet med motivering tillgängligt först den 8 december.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.