Annons

Adamsonpris till Krister Petersson

Litteratur • Publicerad 3 november 2019
Svenska Serieakademin har delat ut årets Adamsonstatyetter. Arkivbild.
Svenska Serieakademin har delat ut årets Adamsonstatyetter. Arkivbild.Foto: Tony Dejak/AP/TT

Krister Petersson tilldelas årets Adamsonstatyett av Svenska Serieakademin. Han är framförallt känd som tecknare i "91:an", men även för sina egna serieskapelser "Uti vår hage" och "Vi å pappa".

"Redan 1981 gjorde Krister Petersson ett brakande genombrott i talangjakttidningen Svenska Serier. Han fångades upp av förlaget Semic och tecknade tidigt några av de bästa episoderna av 91:an. Krister Petersson har småningom visat sig vara en virtuos på grotesk tecknad slapstick och verbalt anarkistiskt finlir", lyder delar av motiveringen.

Annons

Den internationella Adamsonstatyetten går till schweiz-belgiske Claude de Ribeaupierre, mer känd under signaturen Derib. Han ligger bakom serier som "Yakari", "Attila" och "Buddy Longway".

Adamsonstatyetten är uppkallad efter Oscar Jakobssons serie "Adamson" och har delats ut av Svenska Serieakademin sedan 1965.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons