GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Aborträtt kan skrivas in i fransk grundlag

Nationalförsamlingen i Frankrike röstade på torsdagen för att rätten till abort ska skrivas in i grundlagen.
Frankrike • Publicerad 25 november 2022
Nationalförsamlingen i Paris, Frankrike. Arkivbild.
Nationalförsamlingen i Paris, Frankrike. Arkivbild.Foto: Francois Mori/AP/TT

Beslutet kunde fattas sedan ledamöter från vänsterpartier och den styrande koalitionen hade förhandlat fram en kompromisskrivning, som kunde antas med stor majoritet.

"Lagen garanterar effektivitet och jämlik möjlighet att frivilligt avsluta ett havandeskap", var nyckelfrasen i den nya artikeln till grundlagen.

337 ledamöter röstade för, medan 32 röstade emot. Nationalförsamlingen har 577 ledamöter.

Lagen ska nu behandlas av den franska senaten. Om den godtas där väntar en folkomröstning.

Redan i oktober gjordes ett försök att ändra grundlagen med skrivningar om rätten till både abort och preventivmedel. Då tog det stopp i senaten.

– Det är ett stort steg, men det är bara det första steget, säger Sacha Houlie från presidentpartiet Renässans.

Försöket att grundlagsfästa aborträtten ses som en direkt följd av förändringar av abortlagstiftning i USA, Ungern och Polen.

Abort tilläts i Frankrike 1974.

Rättad: En tidigare version av texten hade en felaktig formulering om hur långt förslaget kommit i lagstiftningsprocessen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.