Åklagare: Hämndmotiv bakom mäklarmord

Åklagaren tror att mordet på en mäklare i Växjö i november förra året var en hämnd. Mannen mördades i sitt hem exakt fem år efter en husförsäljning som säljaren senare ångrat.
Brott • Publicerad 21 mars 2023
En man i 73-årig man åtalas för att ha mördat en jämnårig man i Växjö. Arkivbild.
En man i 73-årig man åtalas för att ha mördat en jämnårig man i Växjö. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

En 73-årig man åtalas för att ha mördat mäklaren med ett jaktvapen. Vittnen hörde flera skott tidigt på kvällen den 22 november förra året och vid en bostad hittades sedan den ihjälskjutne mannen i 70-årsåldern.

Enligt åklagare Emma Berge har den nu mordåtalade 73-åringen efter husförsäljningen saknat fast bostad.

– Han har mått psykiskt dåligt under de här åren och så har han kommit fram till att det är den här husförsäljningens fel, säger hon vid en pressträff.

Mannen ska sedan, enligt åklagaren, dragit slutsatsen att det var mäklarens fel att husförsäljningen genomfördes.

– Det här vill jag bara säga, att naturligtvis kan inte en mäklare tvinga en person att sälja sitt hus. Man kan naturligtvis ångra att man säljer sitt hus, men det är inte en mäklares fel att man har blivit av med sitt hus, säger Emma Berge.

Den nu åtalade mannen blev först efterlyst och anhållen i sin frånvaro, men kunde dagen därpå gripas under odramatiska former. Enligt stämningsansökan erkänner han brott och han har också hjälpt polisen att hitta mordvapnet, som hade kastats i en sjö.

Mannen har genomgått en mindre rättspsykiatrisk undersökning som inte tydde på allvarlig psykisk störning. Efter den två dagar långa rättegången kommer en mer omfattande undersökning att göras innan domen meddelas, uppger åklagaren.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.