Annons

70-tal indier gripna för "störande" inlägg

Över 70 människor har gripits av polis i Indien misstänkta för att ha publicerat kommentarer i sociala medier som anses "störa den allmänna harmonin". Detta efter ett kontroversiellt HD-beslut härom dagen som ger grönt ljus för bygget av ett omstritt hinduiskt tempel i Ayodhya i norr.
Indien • Publicerad 11 november 2019
Staden Ayodhya i norra Indien.
Staden Ayodhya i norra Indien.Foto: Rajesh Kumar Singh/AP/TT

Templet är tänkt att byggas på den plats där det tidigare låg en flera hundra år gammal moské. Den byggnaden revs av fundamentalistiska hinduer 1992, något som orsakade dödliga upplopp. Platsen är viktig för hinduer, eftersom guden Rama tros ha sett dagens ljus i just Ayodhya som ligger i Uttar Pradesh.

HD-beslutet sågs som en stor seger för premiärminister Narendra Modi och hans hindunationalistiska linje.

Annons

Enligt polis har 77 personer gripits som misstänkta för att ha publicerat "harmoni-hotande" inlägg på Facebook, Twitter och Youtube. Myndigheterna ska ha agerat mot 8 270 inlägg, bland annat genom att rapportera dem eller be användaren att radera dem.

Enligt HD-beslutet ska även en separat bit mark i Ayodhya ges till muslimska grupper för att de där ska kunna bygga en ny moské.

Narendra Modis parti BJP anklagas av kritiker för att diskriminera religiösa minoriteter, särskilt de 170 miljoner muslimerna i landet. Under Modi har lynchningar av muslimer och lågkastiga, så kallade daliter, ökat.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons