Annons

36 döda efter bränder på Hawaii

Minst 36 personer har omkommit i de kraftiga skogsbränder som härjar på ön Maui i Hawaii.
USA har kallat in militära resurser för att hjälpa till.
USA • Publicerad 10 augusti 2023
Mauis huvudort Lahaina på öns västra sida har drabbats hårt av bränderna.
Mauis huvudort Lahaina på öns västra sida har drabbats hårt av bränderna.Foto: Matthew Thayer/AP/TT

Minst 36 personer har dödats i de omfattande bränderna och USA:s president Joe Biden har beordrat "alla tillgängliga federala resurser" att hjälpa Hawaii med bekämpningen av de dödliga skogsbränderna som rasar på ön. Det handlar bland annat om stöd från kustbevakningen och marinen, varav de sistnämnda tillhandahåller Black Hawk-helikoptrar.

"Hann knappt ut i tid"

När Kawaakoa och hans familj flydde brandhärden, bröt lågor ut på ett äldreboende. De ringde räddningstjänsten, men vet inte om de boende tog sig ut.

Annons

– Vi hann knappt ut i tid, säger Kawaakoa på en evakueringsplats under onsdagen.

34-åriga Kawaakoa växte upp i Lahaina Town med anor från 1700-talet och som länge har varit en favoritdestination för turister.

– Det var så svårt att sitta där och bara se min stad förvandlas till aska och inte kunna göra någonting, säger Kawaakoa.

– Jag var maktlös.

Många skadade

Myndigheter meddelade tidigare under onsdagen, lokal tid, att ett 30-tal personer var skadade.

– Vi måste flyga ut folk för att ge dem vård, i synnerhet för brännskador, säger viceguvernör Sylvia Luke till CNN och uppger att sjukhusen "är överfulla av brännskadade och patienter med andningsbesvär".

Mauis huvudort Lahaina på öns västra sida har drabbats hårt av de bränder som i dagar har spritt sig. Stora delar av staden har förstörts – över 270 byggnader ska ha skadats eller brunnit ned, enligt myndigheterna.

Maui är den näst största av Hawaii-öarna och har cirka 115 000 bofasta invånare.

– Hundratals familjer har fördrivits från sina hem, säger delstaten Hawaiis guvernör Josh Green.

Besökare evakueras

Enligt myndigheterna ska massevakueringar ske med buss, men besökare med tillgång till fordon eller andra transportmedel uppmanas lämna Lahaina och Maui så fort som möjligt.

Annons

På tisdagen utropade myndigheterna ett nödläge, bland annat för att kunna stoppa flyg med turister från att landa på ön. Över 2 100 personer befinner sig i tillfälliga skyddscenter och ytterligare 2 000 turister befinner sig på flygplatsen i väntan på att evakueras.

Hur många som befinner sig i fara vet man ännu inte, då i stort sett all telefoni ligger nere. Många har räddat sig genom att bege sig ut i vattnet runt ön, och kustbevakningen har räddat minst 14 personer som simmat ut i Stilla havet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons