34-åringen planerade döda tre

När den 34-åriga kvinnan lämnade sin bostad på Teleborg under påskdagens morgon var hon fast besluten att mörda tre personer. Mikael Forsmark, Kurt Andersson – och sin egen mamma.
Nyheter • Publicerad 15 juni 2010
Med tom blick tittade den 34-åriga kvinnan oftast rakt fram. Illustration: Susanne Karlsson
Med tom blick tittade den 34-åriga kvinnan oftast rakt fram. Illustration: Susanne KarlssonFoto: 

Det hävdade den mordåtalade Växjökvinnan när rättegången under måndagen inleddes i Kalmar tingsrätt.

– Jag kan inte bedöma trovärdigheten i den uppgiften. Det finns inget som styrker påståendet om att hon tänkte döda sin mamma, säger åklagare Anna-Karin von Schoultz.

Kvinnan greps dock vid lunchtid på morddagen när hon åkte bussen som var på väg mot Uppvidinge kommun där mamman bor.

– Men vi vet inte om kvinnan enbart skulle besöka sin mamma eller om hon tänkte skada henne.

Uppgiften om tanken på att döda även sin mamma var helt ny. Under de 13 försök till polisförhör som gjorts under utredningen har kvinnan aldrig nämnt någonting om detta.

Anna-Karin von Schoultz tycker att förhöret med kvinnan under rättegången gick bättre än väntat.

– Hon valde att medverka och besvara en del frågor vilket det varit lite si och så med under för- undersökningen. Hon medgav att hon dödat Mikael Forsmark och Kurt Andersson.

34-åringen tittade annars påfallande ofta rakt fram med en till synes tom och frånvarande blick. För att i nästa ögonblick besvara någon fråga eller, precis som under polisförhören, i stället börja prata om barnens svåra situation i Riga.

Kvinnan berättade också att hon bestämde sig för att mörda Mikael Forsmark, som hon haft ett förhållande med, eftersom han sagt att hon inte behövde bekymra sig för barnen i Riga.

Men kvinnan ville inte berätta hur länge hon planerat morden. Svaret blev i stället ”ingen kommentar”.

– Det är hemskt att hans mamma ska få höra detta. Jag vill inte se snälla människor lida, tillade kvinnan.

Mikael Forsmarks mamma var på plats i tingsrätten och berättade om den chockartade upplevelsen att hitta sin son mördad i hans bostad på Prebendevägen.

– Jag såg blod utanför hans dörr. När jag låste upp och gick in låg Mikael där på golvet, sa mamman som vid ett tillfälle träffat den nu mordåtalade kvinnan.

– Jag har sett henne hemma hos Mikael när hon bjöd på mat. Senare har jag frågat jag honom varför han inte längre träffade tjejen.

Mikael Forsmarks svar blev att det bara ”skulle strö salt i såret” att prata om det.

När den 34-åriga kvinnan greps hade hon nycklarna till de båda offrens bostäder med sig. Kvinnan berättade att hon efter att ha knivhuggit Kurt Andersson och lämnat lägenheten återvände.

– Han höll emot så hårt att det var svårt för mig att öppna dörren. Men jag knivhögg honom en gång till, sa 34-åringen.

Daniel Johansson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.