Annons

22 dog – varnades inte för vulkanutbrott

22 människor miste livet och många brännskadades svårt när vulkanen White Island i Nya Zeeland fick ett utbrott 2019. Nu inleds rättegången om vem som bär ansvaret för att turister besökte den aktiva vulkanen.
Nya Zeeland • Publicerad 11 juli 2023
Rök stiger upp från vulkanön White Island i Nya Zeeland, några dagar efter det ödesdigra utbrottet i december 2019. Arkivbild.
Rök stiger upp från vulkanön White Island i Nya Zeeland, några dagar efter det ödesdigra utbrottet i december 2019. Arkivbild.Foto: Mark Baker/AP/TT

Sammanlagt 47 människor befann sig på vulkanön när tragedin skedde i december 2019. Av dem överlevde bara 25, de flesta med svåra brännskador.

– De fick inte möjlighet att fatta något välgrundat beslut om huruvida de ville ta risken att gå in i kratern på en aktiv och oförutsägbar vulkan som hade fått ett utbrott så sent som 2016, säger åklagaren Kristy McDonald i sin sakframställan när rättegången inleddes på tisdagen.

Tur ned i kratern

Annons

Två researrangörer och tre bröder som äger vulkanön samt deras företag ställs inför rätta. De har nekat till brott.

Turismen på White Island, eller Whakaari som den också heter, med turer ned i den aktiva vulkanens krater, var en riskabel verksamhet, konstaterar åklagaren.

– Ingen kunde förutsäga när ett utbrott kunde inträffa, och om ett utbrott inträffade skulle de på Whakaari sannolikt dö eller drabbas av mycket allvarliga skador. Och tragiskt nog insåg man den risken, tillade hon.

Erkänt sig skyldiga

Familjeföretaget som ägt det populära turistmålet i generationer misslyckades såväl med att bedöma riskerna, tillgodose lämplig skyddsutrustning samt att föra en dialog med researrangörerna om farorna, enligt åklagaren.

Två guider och 20 turister omkom. Av dem var 14 australiensare, fem amerikaner, två nyzeeländare och en tysk medborgare.

Sex företag har redan erkänt sig skyldiga till säkerhetsöverträdelser.

Varje företag riskerar böter på motsvarande drygt tio miljoner kronor, medan de åtalade bröderna kan dömas till böter på upp till två miljoner kronor vardera.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons