Annons

2–1 till frestad men tveksam Spiric

Det interna stödet ser ut att växa för den 39-åriga överraskningen Tamara Spiric som ny partiordförande för Vänsterpartiet.
Ändå har det tidigare kommunalrådet i Umeå inte ens beslutat om hon ska kandidera – samtidigt som hon låter väldigt frestad.
Publicerad 9 februari 2020
Tamara Spiric, före detta kommunalråd i Umeå, har nominerats som ny partiordförande för Västerpartiet. Arkivbild.
Tamara Spiric, före detta kommunalråd i Umeå, har nominerats som ny partiordförande för Västerpartiet. Arkivbild.Foto: Torbjörn Granroth

– Jag tror att vi har en stor potential, och att vi skulle kunna vara lika starka som i Umeå – där vi har 16 procent. Och jag känner att det vore fantastiskt att tillsammans med andra bilda ett lag där vi tar partiet till det väljarstödet och framför allt att vi får igenom fler och bättre reformer för alla de som lämnats efter av den politiska eliten som har styrt Sverige så länge, säger Spiric till TT.

Vice ordförande, riksdagsledamoten Nooshi Dadgostar, har fram till nu sett ut att i ensamt majestät ligga i spets för att ta över efter Jonas Sjöstedt vid kongressen i slutet av maj. Hon har nominerats av partidistriktet i Östergötland och lovordats av olika V-toppnamn.

Annons

Men söndagen vanns av Spiric med 2–1. Hon nominerades av distrikten Fyrbodal och Jämtlands län – och förlorade Uppsala läns nominering till Dadgostar med bara en röst i en oenig distriktsstyrelse.

"Stort ansvar"

Därmed är loppet mellan Dadgostar och Spiric helt jämnt.

Själv säger hon att hon fortfarande inte bestämt sig för om hon verkligen ska kandidera, att det skulle innebära en privat uppoffring – men hon hoppas att ha tagit ett beslut inom de närmaste dagarna efter överläggningar med anhöriga.

– Det är ju ett stort beslut för en människa, och det har alltid varit en viktig sak för mig att också min familj har det bra.

TT: Är det ett svårt beslut?

– Jag förutsätter att det är ett stort beslut för alla som figurerar i de här processerna. Det är ett oerhört stort ansvar man har för partiet och i förlängningen ett oerhört stort ansvar för utvecklingen i Sverige, svarar hon.

Samtidigt känner hon sig oerhört hedrad och känner sig "väldigt stärkt" eftersom personer sagt till henne att stödet bygger på att hon anses ha gjort ett bra jobb som V-politiker tidigare.

Hon har sagt att hon anser att V är på rätt väg i den nationella politiken och har inget emot samarbetet i olika frågor med M och KD i riksdagen för att sätta press på regeringen och dess samarbetspartier C och L.

"En i laget"

Valberedningen har satt den 21 februari som sista datum för förhandsnomineringar till ordförande. Men den som vill kan ställa upp ända fram till kongressen.

På frågan om hon funderar på att ta på sig någon annan högre post än partiordförandeskapet svarar hon:

Annons

– Nej, just nu tänker jag inte på det. Just nu är det väldigt angeläget för partiet att få ett svar på frågan om partiledarposten – och det är det jag funderar kring. Man får ta en sak i taget.

Å andra sida, tillägger Spiric, har hon tidigare under lång tid suttit i både partistyrelsen och verkställande utskottet "som en i laget".

– Och det fortsätter jag gärna att vara.

Tomas Bengtsson/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons