Annons

17-åring begravs efter dagar av protester

Ilskna protester, våld, bränder och plundringar har skakat Frankrike i fyra dygn. Nu begravs den 17-åring som sköts till döds av polis under uppmärksammade former tidigare i veckan.
Svenskar i Frankrike uppmanas att undvika folksamlingar.
Frankrike • Publicerad 1 juli 2023
Räddningstjänsten försöker släcka en brinnande buss under natten till lördag i Parisförorten Nanterre.
Räddningstjänsten försöker släcka en brinnande buss under natten till lördag i Parisförorten Nanterre.Foto: Lewis Joly/AP/TT

Begravningen hålls i Nanterre i västra Paris. Den 17-årige Nahel kom därifrån och det var också där han sköts ihjäl av polis i tisdags.

Den privata begravningsceremonin har redan börjat med att familj och vänner närvarat vid den öppna kistan. Senare förs kistan till en moské varpå begravningen sker vid en stadskyrkogård.

Annons

Enligt BBC ska människor ha flockats utanför för att visa respekt för Nahel och hans familj.

Inga offentliga demonstrationer har planerats att sammanfalla med begravningen – men spontana protester kan uppstå, enligt lokala medier.

Fler än 1 300 gripna

Och under natten till lördag rasade fortfarande omfattande protester och oroligheter med bland annat plundrade butiker och fordon som sattes i brand – trots att 45 000 poliser hade satts in för att stoppa upploppen. Fler än 2 500 bränder har rasat landet över, enligt inrikesdepartementets sammanställning.

Minst 1 300 personer har gripits under natten till lördag, enligt departementet.

Våldsamheterna i Frankrike har även gett Sveriges utrikesdepartement anledning att uppmana svenskar som besöker landet att undvika folksamlingar och följa lokala myndigheters rekommendationer.

Påverkar besöksnäring

Oroligheterna har dessutom börjat påverka landets turistsektor, med hotell och restauranger som drabbas av såväl avbokningar som skadegörelse.

Sedan i tisdags "har våra hotell drabbats av en våg av inställda bokningar i alla områden som drabbats" av upploppen, säger Thierry Marx, ordförande för branschens arbetsgivarorganisation.

Marx säger att han dagligen får larm från branschfolk vars företag drabbats av "attacker, plundring och förstörelse" – och kräver nu att myndigheterna gör allt för att garantera säkerhet för de som arbetar inom hotell- och restaurangbranschen.

Bakgrund: Gav felaktig första bild

Två motorcykelpoliser stannar en bil i Parisförorten Nanterre tisdagen den 27 juni och den 17-åriga föraren, som i franska medier benämns som Nahel, skjuts på nära håll i bröstet och avlider.

Polisen uppgav först att skotten hade avlossats på grund av att 17-åringen kört bilen mot poliserna, men ett filmklipp som sprids på sociala medier visar att polisens första version inte stämmer.

"Du ska få en kula i huvudet", hörs en av de två motorcykelpoliserna ropa i klippet. De står intill bilen och pistolen riktas genom förarsätets fönsterruta. Ett skott brinner av, varpå bilen accelererar hastigt och kör in i en stolpe en bit bort. Föraren avlider kort därpå.

Den 38-årige polis som ses hålla i pistolen i klippet grips senare, misstänkt för motsvarande dråp.

Dödsskjutningen väcker liv i debatten om polisvåld och diskriminering mot människor i Frankrikes låginkomstområden.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons