Annons

17-årig klarinettist vann Polstjärnepriset

Musik • Publicerad 5 januari 2020
Från vänster: Vilhelm Moqvist, Klara Borgqvist, Tekla Nilsson och Harald Edin. Pressbild.
Från vänster: Vilhelm Moqvist, Klara Borgqvist, Tekla Nilsson och Harald Edin. Pressbild.Foto: Olle Gustafsson

17-åriga Tekla Nilsson från Lund vann årets Polstjärnepris för unga musiker i Sverige. Hon är den första klarinettisten som vunnit tävlingen och tilldelas en prissumma på 50 000 kronor, skriver Vänersborgs kommun i ett pressmeddelande.

I finalen framförde Tekla Nilsson B H Crusells "Introduktion och variationer för klarinett och piano". Juryns motivering lyder: "För suverän behärskning av instrumentet med lekfull musikalitet och stark scenisk närvaro."

Tävlingen arrangeras årligen av Vänersborgs kommun för personer mellan 14 och 18 år som verkar inom klassisk musik. Vinnaren får förutom prissumman en kurs vid Nationellt centrum för musiktalanger. Finalen avgjordes i Göteborg och andra pris gick till Harald Edin på kontrabas, tredje pris till Klara Borgqvist på oboe och fjärde pris till pianisten Vilhelm Moqvist.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons