15 miljarder portioner per år – så arbetar WFP
Vad gör de?
Varje år stödjer WFP nästan 100 miljoner människor i över 80 länder världen över. Det handlar om livsmedelsassistans i nödsituationer, men även om ett kontinuerligt arbete för att stärka livsmedelssäkerheten och motståndskraften hos människor som lever i fattigdom och konflikter.
Dagligen levererar 5 600 lastbilar, 30 fartyg och nästan 100 flygplan livsmedel och annan hjälp till världens sårbara under WFP:s flagg. Totalt rör det sig om 15 miljarder portioner mat där en tallrik i genomsnitt kostar 2,60 svenska kronor.
Var finns de?
Två tredjedelar av WFP:s arbete sker i konfliktdrabbade länder, där sannolikheten att befolkningen lider av undernäring är tre gånger högre än i länder i fred.
Sedan starten 1961 – på uppmaning av USA:s dåvarande president Dwight Eisenhower – har den Rombaserade organisationens medarbetare hjälpt utsatta människor i merparten av världens konflikter. Några exempel är svältkatastrofen i Etiopien under 1980-talet, folkmordet i Rwanda 1994, tsunamin i Sydostasien 2004 och jordbävningen i Haiti 2010.
I fjol levererade WFP exempelvis mat till nästan sju miljoner människor i Kongo-Kinshasa. Den största akuta insatsen sker i Jemen, där 13 miljoner människor är beroende av WFP:s nödhjälp varje månad.
Arbetet under pandemin
Under covid-19-pandemin har antalet människor som går hungriga ökat stadigt världen över. Miljoner människor har förlorat sin inkomst och mat har blivit både dyrare och mer svårtillgänglig. Allra tydligast är det i Latinamerika, där människor i behov av livsmedelsassistans har ökat trefalt.
WFP:s omfattande transportnät av personal och livsmedel har påverkats hårt av stängda gränser, inställda flygavgångar och nedstängd infrastruktur. I brist på traditionella transporter – och i områden utan fungerande infrastruktur – har WFP gjort sig kända för att leverera mat via helikopter, på elefantryggen eller med hjälp av kameler.
Bakgrund: Världshungern
Trots att det internationella samfundet har förbundit sig till att avskaffa hunger, uppnå tryggad livsmedelsförsörjning och förbättrad nutrition innan år 2030, har fortfarande en av nio människor i världen inte tillgång till tillräckligt med mat.
Enligt FN:s livsmedelsprogram (WFP) går runt 690 miljoner människor – var elfte människa på jorden – till sängs hungrig varje dag. Värst drabbade är de som lever i konfliktområden.
Coronapandemin riskerar enligt FN att kasta in ytterligare mellan 83 och 132 miljoner människor i hungersnöd.
Livsmedel och livsmedelsrelaterad assistans är avgörande för att långsiktigt utrota hunger och fattigdom.