Annons

14 smittade efter nytt fall i Västsverige

Ett nytt fall av coronaviruset har upptäckts i Västra Götaland. Sammanlagt har 14 personer smittats i Sverige.
Region Stockholm ser ett ökat behov av tester av det nya coronaviruset och inför provtagning i hemmet.
Coronaviruset • Publicerad 1 mars 2020
Anslag med information om coronaviruset sars-cov-2 uppsatt utanför hissarna på Maria Sjukhus på Södermalm i Stockholm. Bild från 28 februari.
Anslag med information om coronaviruset sars-cov-2 uppsatt utanför hissarna på Maria Sjukhus på Södermalm i Stockholm. Bild från 28 februari.Foto: Mats Schagerström/TT
Sahlgrenskas provtagningstält utanför infektionskliniken på Östra sjukhuset i Göteborg. Tältet sattes upp i fredags. Arkivbild.
Sahlgrenskas provtagningstält utanför infektionskliniken på Östra sjukhuset i Göteborg. Tältet sattes upp i fredags. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

Västra Götalandsregionen bekräftade på söndagen att ytterligare en person smittats av det nya coronaviruset. Personen, som har smittats i norra Italien, upptäcktes via smittspårning föranledd av tidigare fall. Personen är inte allvarligt sjuk, uppger regionen.

Totalt har sex personer konstaterats smittade i Västra Götaland.

Smittspårning i Stockholm

Annons

På lördagen bekräftades ytterligare ett fall i Stockholms län. Den personen hittades också tack vare smittspårning.

Patrik Söderberg, chefläkare Region Stockholm, säger att man ser ett ökat behov av tester i regionen.

– Det är dels eftersom det är mer uppmärksamhet kring det, sedan har vi haft många hemvändande från norra Italien där det har funnits viss smittspridning.

Provtagningen i hemmet som nu har inletts syftar till att öka tillgängligheten av testerna. Det innebär att personen slipper åka in till vården och isoleras i väntan på provsvar.

I stället ringer personen med den misstänkta smittan 1177, och sedan görs en bedömning om denne behöver testas för covid-19 och om det är lämpligt att göra det i hemmet. I sådana fall kommer sjukvårdspersonal hem och utför testet. Personen får senare besked från infektionskliniken över telefon.

Om provsvaret är positivt så kommer patienten att transporteras till infektionskliniken.

– Detta sparar mycket tid och är mycket bättre både för vården och för de som vi tar prov på. Alla är väldigt glada för den här möjligheten, säger Patrik Söderberg.

70 patienter om dagen

Metoden är hämtad från Storbritannien och är tänkt för personer med lindriga symptom som inte är i behov av vård. Målet är att samtliga patienter som inte bedöms vara i behov av vård ska kunna testas på det här sättet.

– Man räknar med att kunna testa i storleksordningen 70 patienter om dagen med de enheter vi har nu, säger Patrik Söderberg.

Även i Göteborg och Uppsala, där sex respektive två personer har bekräftats med viruset, har man vidtagit åtgärder för att kunna öka provtagningskapaciteten. I båda städerna har man satt upp provtagningstält utanför sjukhusen för att kunna testa fler personer.

Fått lämna sjukhuset

Annons

Samtliga som har drabbats i Sverige har smittats antingen i samband med utlandsresor i de värst drabbade länderna, som Italien och Iran, eller genom nära kontakt med någon som har smittats på det viset.

Alla de sex smittade personerna i Västra Götaland mår bra och flera har fått lämna sjukhuset, rapporterar Aftonbladet. De sitter nu i karantän i hemmet med vissa förhållningsregler.

– Man måste ha kontakt med sin behandlande läkare och så kommer man på provtagningar så att man ser när personen är smittfri, säger biträdande smittskyddsläkare Leif Dotevall till tidningen.

Marc Skogelin/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons