Annons

13 dödsfall i Norge - nya råd om vaccinering

I Norge har 13 bräckliga äldre personer avlidit sedan de vaccinerats mot covid-19. Norska Läkemedelsverket uppmanar nu läkare att överväga om de allra svagaste ska vaccineras eller inte.
Norge • Publicerad 14 januari 2021
Norska Läkemedelsverket justerar råden. I fortsättningen ska läkare överväga om de allra svagaste ska vaccineras eller inte. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Fyra dagar innan nyår blev den första personen i Norge vaccinerad mot covid-19 på Ellingsrudhjemmet i Oslo. Sedan dess har över 25 000 norrmän vaccinerats.

Redan i förväg var det känt att vaccinet kunde ge biverkningar, och nu har Läkemedelsverket i Norge fått in 29 rapporter om biverkningar. 13 rör dödsfall, nio allvarliga biverkningar och sju mindre allvarliga biverkningar.

Annons

Alla dödsfallen handlar om bräckliga, äldre patienter över 80 år - någon var över 90 år - på äldreboenden.

Steinar Madsen vid norska Läkemedelsverket säger att det ser ut som att några av de allra bräckligaste patienterna får så kraftiga biverkningar att det kan leda till att en väldigt allvarlig sjukdom blir ännu allvarligare, vilket eventuellt kan leda till dödsfall.

Läkemedelsverket har därför valt att justera råden för vilka som ska vaccineras.

– Läkarna måste nu noga överväga vem som ska vaccineras. De som är väldigt bräckliga och är i livets slutskede kan man låta bli att vaccinera efter en individuell prövning, säger Steinar Madsen till NRK.

Han betonar dock att många tusen svaga patienter har vaccinerats utan några biverkningar.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons