Annons

09.00: Talmannen om nästa steg

Moderatledaren Ulf Kristersson kommer att föreslås för riksdagen som statsminister, säger talman Andreas Norlén.
Sverige • Publicerad 5 november 2018
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Talmannen anser inte att det finns förutsättningar att utse en ny sonderingsperson efter förra veckans gruppsamtal.

– Mina slutsatser av dessa kontakter är att jag inte bedömer att det finns förutsättningar att ge ytterligare sonderingsuppdrag till någon, säger Andreas Norlén.

Annons

I stället föreslår han att riksdagen ska få rösta om Kristersson som statsminister. Han är dock inte säker på att Kristersson kommer att bli vald.

– Det är inte på förhand uppenbart hur olika partier kommer att ställa sig till Ulf Kristersson som statsminister, säger talmannen Andreas Norlén.

Norlén räknar med att riksdagens kammare skulle kunna rösta om Kristersson som statsminister den 14 november.

– Men det är inte ett definitivt besked, säger Norlén.

Den 14 november är dagen innan riksdagen ska debattera budgeten. Därför kan omröstningen komma att ske senare. Norlén understryker dock att det är viktigt att ta ett nytt steg i regeringssamtalen.

– Processen måste föras framåt, dynamiken mellan partierna måste förändras, de resultatlösa samtalen måste få ett slut, säger Norlén.

Hittills har sonderingarna ledda av M-ledaren Ulf Kristersson respektive S-ledaren Stefan Löfven inte gett några resultat, inte heller talmannens gruppsamtal med företrädare för fyra tänkbara regeringsalternativ.

Annons

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons