Annons

Vulkanutbrott gav upphov till dagens Glasrike

Ett vulkanutbrott för 1,8 miljarder år sedan gav grundförutsättningarna för det som långt senare skulle bli det småländska Glasriket. Geologen Jan Mikaelsson ska berätta historien under eventhelgen Glasriket Glöder.
Nybro • Publicerad 8 oktober 2024
Geologen Jan Mikaelsson ska berätta historien om hur ett vulkanutbrott för 1,8 miljarder år sedan gav grundförutsättningarna för dagens Glasrike.
Geologen Jan Mikaelsson ska berätta historien om hur ett vulkanutbrott för 1,8 miljarder år sedan gav grundförutsättningarna för dagens Glasrike.Foto: Jan Stenqvist

I åratal har han rest runt i regionen och hållit föreläsningar om geologin och landskapets uppkomst - men nu för första gången göra det i samband med Glasrikets hösthelg.

Platsen är Orranäs glasbruk fredagen den 18 oktober. Men en stor plasttratt, en skål med bikarbonat och ättiksyra samt några pinnar tomtebloss ska han simulera ett vulkanutbrott. Det kommer att fräsa, ryka och bubbla.

Annons

– Det ska vara kul och lite spektakel över det, men jag gillar att berätta historia på det sättet, säger Jan Mikaelsson.

Men just det vulkanutbrottet för 1,8 miljarder år sedan, menar han, gav de rätta geologiska förutsättningarna för dagens glasrike. Den dramatiska händelsen resulterade i en berggrund med järnrik granit och vit kvarts. Järnet fälldes ut och bildade klumpar som samlades i sjöar och sjösystem - sjömalm eller myrmalm.

”Det ska vara kul och lite spektakel över det, men jag gillar att berätta historia på det sättet.”
Jan Mikaelsson

När människan fann att järnmalmen kunde samlas upp, smältas och smidas till användbara redskap bildades hundratals mindre eller större järnbruk.

– Vår region kallades till och med för ”järnbärarland”. Folk vandrade omkring med malmklumparna för att få det omvandlat till användbart järn.

Efterhand riktade intresset in sig på den vita kvartsen. Där det fanns fyndigheter bröts den loss, smältes och blev till den ursprungliga glasmassan.

– På sätt vis är det tillfälligheter som gjort att just den här regionen lyckats etablera sig som Glasrike, för precis samma geologiska förutsättningar finns i mellersta och norra Sverige. Det är konstnärer och formgivare som bidragit till att Glasriket finns just här, säger han.

Kvällen går under namnet ”En sprakande historia” och mixas med musikinslag och mat.

Jan StenqvistSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons