Vattnet i Alsterån väntas stiga

Kommunen uppmanar båtägare att förtöja sina båtar så att inte båtar och bryggor slits med och fastnar i översvämmade dammar.
Nybro • Publicerad 25 november 2010
Foto: 
Vattnet i Linnéasjön flödar över på Strandvägen på torsdagsförmiddagen. På onsdagskvällen planerade kommunen att bygga barriärer för att stoppa vattnet, men sedan bedömdes läget inte vara så akut.
Vattnet i Linnéasjön flödar över på Strandvägen på torsdagsförmiddagen. På onsdagskvällen planerade kommunen att bygga barriärer för att stoppa vattnet, men sedan bedömdes läget inte vara så akut.Foto: Katarina Sandström

– Vattennivåerna i Ljungbyån och Sankt Sigfridsån är höga men har stabiliserat sig i kommunen. Det bekräftar även prognoser från SMHI som säger att kulmen är nådd, säger kommunens informatör Peter Tinnert.

Nu vänder man fokus mot Alsterån där vattennivåerna väntas stiga mer, med kulmen tisdag eller onsdag nästa vecka enligt prognoserna. Där samverkar man med Uppvidinge kommun.

Kommunens VA-personal arbetar också med att förstärka privatägda Skabrodammen, även kallad Kvarndammen, nära Gårdsryds vattenverk i Sankt Sigfrid. Här går dammluckorna inte att öppna utan vattnet söker sig andra vägar.

Beredskapen är fortfarande hög runt Hålldammen i Orrefors och dammarna i Orrefors och Flygsfors, och dammarna är till viss del öppna. Kommunens personal undersöker även om insatser behövs i Örsjöområdet.

Pia Olofsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.