Vattenverket testar vattnet i Nybro

Under tisdagseftermiddagen kontrollerade Tommy Woksepp från Vattenverket vattenkvaliteten i de drickvattencisterner som kommunen placerat ut.
Nybro • Publicerad 30 juni 2010
För att försäkra sig om att vattnet i cisternerna är rent gör Tommy Woksepp från Vattenverket bakterieprover.
För att försäkra sig om att vattnet i cisternerna är rent gör Tommy Woksepp från Vattenverket bakterieprover.Foto: Ida Krasse

– Jag tar bakterieprov på utställd tank. Det är vårt vatten så jag vet att det är bra, men när det har forslats med tankbil och förvarats här i tanken så gör man prover för säkerhetens skull, säger Tommy Woksepp.

Det man tittar efter i vattenproverna är indikatororganismer. Dessa visar om det finns skadliga bakterier i vattnet, från antingen avlopp eller jord. Om man hittar någonting är vattnet otjänligt och bör inte drickas utan att kokas, enligt Gullvy Hedenberg, dricksvattenexpert på Svenskt Vatten.

Det tar ungefär ett dygn för labbpersonalen att undersöka proverna och ge svar. Med tanke på att vattenläckan i Nybro lokaliserades relativt fort och få därmed blev utan vatten, kan det tyckas att proverna tagits i onödan. Det håller inte Gullvy Hedenberg med om.

– Det är väldigt bra att man är på den säkra sidan och kollar upp. Det är så man gör, säger hon.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.