Vattensköldpadda hittades vid Svartgöl

Nybrobon Per Lidberg stannade till vid Svartgöl för att mata änder. Då såg han plötsligt en solbadare - en vattensköldpadda som låg vid vattenbrynet.
Nybro • Publicerad 30 juni 2012
Vattensköldpaddan låg vid vattenbrynet vid Svartgöl mitt i centrala Nybro.
Vattensköldpaddan låg vid vattenbrynet vid Svartgöl mitt i centrala Nybro.Foto: Per Lidberg

Per Lidberg blev rejält förvånad när han gjorde sin upptäckt.

– Den var omkring två decimeter lång och hade gula och röda färger på hals och huvud, berättar han.

Sköldpaddan försvann senare ut i vattnet där den snabbt simmade iväg mot Bolanders bäck. Per Lidberg gissar att det är någon som haft sköldpaddan som tamdjur men tröttnat på den. Eller att den möjligen rymt.

Annie Claésson, djurskyddshandläggare vid länsstyrelsen i Kalmar, menar att sköldpaddor inte ska finnas i vilt tillstånd i Sverige. – När det blir kallt kommer de inte klara sig, de behöver någon som förser dem med mat, säger hon.

För att kunna agera måste länsstyrelsen veta exakt var sköldpaddan finns. Då kan beslut om omhändertagande ske efter samråd med veterinär. När detta är verkställt tas ett nytt beslut om djuret ska omplaceras till ny ägare eller avlivas.

Jan Stenqvist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.