Vård på hem med band till Hells Angels

Nybro kommun betalade förra våren behandlingen av en person som var klient på behandlingshemmet Västkustfamiljen – ett behandlingshem vars ledning då hade nära band till Hells Angels.
Nybro • Publicerad 25 mars 2010

Uppgifterna kommer från tidskriften Faktum i Göteborg som i en serie reportage granskat Västkustfamiljens verksamhet i Marstrand.

Behandlingshemmet tar framför allt emot ungdomar mellan 16 och 18 år som har sociala problem, missbruksproblem eller en kriminell bakgrund. Regimen på Västkustfamiljen uppges vara hårdför.

En tillsynsgranskning som länsstyrelsen i Västra Götaland gjorde senvintern 2008 fann att det förkom kollektiva bestraffningar i det fall någon av de intagna gjorde något som uppfattades som fel.

Faktum berättar också om att några i behandlingshemmets ledning har nära vänner inom det kriminella mc-gänget Hells Angels.

– Det förvånar mig inte. Vi har inte velat göra någon placering hos dem, säger Ann-Christine Quist-Karlsson (S), ordförande i individ- och familjenämnden i Nybro.

Nybro kommun har inte haft någon ungdom placerad på Västkustfamiljen. Däremot har kommunen betalat behandlingen för en vuxen person från Nybro som själv ansökt om behandling på Västkustfamiljen. Mannen hade missbruksproblem. Första gången han togs in var för några år sedan. Våren 2009 ansökte han om behandlingsplats på nytt.

– Eftersom det var en vuxen person hade han rätt att själv ansöka om var han ville få behandling. Vår individ- och familjenämnd sa nej av ekonomiska skäl, men han överklagade till dåvarande länsrätten – och fick rätt. Vi betalade vårdkostnaderna för två och en halv månad, men han stannade längre än så, säger Hans-Gunnar Hovbäck, chef på individ- och familjeförvaltningen.

Kände du till något om Västkustfamiljens verksamhet och kopplingarna till Hells Angels?

– Nej, jag var rätt så ny på den här posten då. Då fanns ett länsgemensamt avtal med Västkustfamiljen. Eftersom det var en godkänd verksamhet så utgick jag ifrån att det hela var okej, säger Hans-Gunnar Hovbäck.

Jan Stenqvist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.