Ungdomar får alkohol av sina föräldrar

Sex av tio ungdomar under 18 år har någon gång druckit sig berusad på alkohol.
Mer än var fjärde har fått alkoholen av sina föräldrar
Nybro • Publicerad 9 maj 2003
Anders Svensson på Mejeriet, samordnaren Mattias Andersson, fältassistenten Christine Rooth, kuratorn Titti Åstrand och närpolischef Björn Brandström presenterade en drogvaneundersökning som gjorts bland Nybroungdomar. Foto: JAN STENQVIST
Anders Svensson på Mejeriet, samordnaren Mattias Andersson, fältassistenten Christine Rooth, kuratorn Titti Åstrand och närpolischef Björn Brandström presenterade en drogvaneundersökning som gjorts bland Nybroungdomar. Foto: JAN STENQVISTFoto: 

Siffrorna är hämtade ur en färsk drogvaneundersökning som gjorts bland 14-åringar och 17-åringar i Nybro. Varje år ska nya enkäter göras för att se hur drogvanorna förändras och utvecklas.

Årets undersökning är den första i sitt slag.

- Därför har vi inget material att jämföra med. Det här ger oss ändå en hyfsat bra bild av

hur drogvanorna ser ut, säger

Mattias Andersson, kommunens samordnare för brott- och drogförebyggande frågor.

Undersökningen har granskat ungdomars förhållande till tobak, alkohol och narkotika.

24 procent av nära 400 tillfrågade uppger att de använder tobak. Flera av dem debuterade när de var elva år, men det finns också de som var sex år när de provade tobak första gången.

En anmärkningsvärd uppgift är att 60 procent av dessa köper sin tobak direkt av handlarna, trots att det är 18-årsgräns som gäller enligt lagstiftningen.

Problemet, säger närpolischef Björn Brandström, är vuxnas syn på just ungdomars tobaksvanor.

- Alkohol är mer tabubelagt, men när det gäller tobak finns det en större acceptans, säger han.

Alkohol i hemmet

Hans teori motsägs till delar av undersökningen. Den visar att alkoholdebuten sker vid ungefär samma ålder som för tobak, men här har 62 procent av de tillfrågade uppgett att de någon gång provat alkohol. Mer än var fjärde har fått alkohol hemma, av föräldrarna.

Den uppgiften är upprörande, anser Mattias Andersson, inte bara för att det är olagligt.

- Barn som får alkohol hemma dricker ofta mer när de går ut med kompisarna. Föräldrarna har då ingen möjlighet att kolla hur mycket de egentligen dricker, säger Mattias Andersson.

Lägre än genomsnittet

Att så många som tolv procent uppger att de undviker alkohol därför att föräldrarna förbjudit dem tolkas som en signal om att föräldrarna har ett mycket stort inflytande över barnens drogvanor.

Undersökningen visar också att fyra procent av de tillfrågade ungdomarna har provat narkotika. Den siffran är lägre än det nationella genomsnittet. Däremot är narkotika vanligare bland äldre ungdomar.

Kommunen söker pengar

Kommunen har nu sökt pengar hos länsstyrelsen för att kunna driva informationskampanj på skolorna. Ungdomarna ska bli mer medvetna om farorna med droger.

- Kan man bara förhindra en enda person från att bli missbrukare sparar man inte bara en massa pengar åt samhället, man slipper också mänskligt lidande, säger Björn Brandström.

JAN STENQVIST

jan.stenqvist@barometern.se

0481-422 52

Jan Stenqvist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.