Unga fick fängelse

Stöld, misshandel och narkotikabrott är några av de brott som gav en 19- åring och 25-åring fängelse i en respektive tre månader.
Nybro • Publicerad 4 mars 2010

Kalmar tingsrätt tog ställning till elva åtalspunkter för de båda männen. 19-åringen åtalades i december 2009 för tillgrepp av fortskaffningsmedel och stöld. Under juli-september 2009 stal han två personbilar, en moped och en motorcykel. Den 19 september 2009 gjorde han inbrott på Kährs. Bytet blev datorer, kameror och diverse teknisk utrustning till ett värde av 70 000 kronor. En vecka senare gjorde han inbrott på Madesjöskolan och stal en dator.

25-åringen blev åtalad för försök till stöld, narkotikabrott, misshandel, skadegörelse och stöld. Dessutom blev han medåtalad tillsammans med 19-åringen för stölden på Kährs. Den 19 september 2009 försökte han göra inbrott genom att krossa en sten på en fönsterruta på Folktandvården i Nybro. En månad tidigare besökte han Rasslebygdsfestivalen i Emmaboda där han misshandlade en man. Samma dag brukade han cannabis och amfetamin i Kalmar. I juli 2009 var han i Kalmar och slog och sparkade han en man och mannens bil. Den 23 oktober 2008 skulle 25-åringen ha stulit en kamera och mobiltelefon på OG Ohlsson.

25-åringens åtal för försök till stöld, stöld på OG Ohlsson och stöld på Kährs ogillades. I förhör med de åtalade hävdade 19-åringen att han utfört stölden på Kährs samt försöket till stöld hos Folktandvården tillsammans med 25-åringen. Senare medgav 19-åringen att han falskeligen beskyllt 26-åringen som medskyldig. När 19-åringen förhördes om fönsterkrossningen berättade han att 26-åringen hade krossat rutan men tingsrätten ogillade åtalet mot 26-årigen. I ett vittnesförhör uppgavs det att 26-åringen inte var den person som utförde stölden på OG Ohlsson.

19-åringen dömdes för stöld, tillgrepp av fortskaffningsmedel och märkesförfalskning till en månads fängelse samt skyddstillsyn och behandling av Frivården. 26-åringen dömdes för misshandel, narkotikabrott och skadegörelse till tre månaders fängelse. De båda tilltalade ska dessutom betala skadestånd på sammanlagt över 110 000 kronor.

Åtalet omfattar också en tredje medåtalad, en 26-årig kvinna. Hon blev tillsammans med 19-åringen anhållen den 3 oktober 2009 för narkotikabrott, häleri och stöld. Hennes dom meddelas senare.

Björn Boode
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.