Tomtköp förenat med krav

”Ett nytt landmärke med både lägenheter och butiker.” Det är kommunens krav på den som ska bygga nytt på Awestomten. Flera intressenter finns.
Nybro • Publicerad 14 januari 2013

Det berättar kommunchefen Jan Lagerqvist.

– Det är ett a-läge i Nybro kommun och vårt krav är att den som köper ska bygga både lägenheter och för butiker i bottenplan. Vi tänker oss ett 50-tal lägenheter med god standard och i olika storlekar. Huset ska bli ett landmärke för Nybro, säger kommunchefen.

Det var i juni som kommunen bjöd in byggföretag att komma med förslag, nu börjar detta ge konkreta resultat.

Enligt Jan Lagerqvist förhandlar kommunen just nu med flera som är intresserade av att bygga, däremot är det långt ifrån klart vilka butiker som kan bli aktuella i nybygget.

– Men om man vill bygga har man säkert någon idé om vilka butiker som är aktuella. Det ser väldigt förhoppningsfullt ut, säger Jan Lagerqvist som räknar med att affären ska vara i hamn om en eller ett par månader.

Kommunen köpte Awestomten i februari 2011 för 3,9 miljoner kronor och sålde vidare till Nybro Bostads AB.

Ni säljer inte för mindre än 3,9 miljoner?

– Det beror på, det är en förhandlingssak, säger Jan Lagerqvist.

Nybro Handels ordförande Inge Ivarsson har sagt att intresserade butiker har dragit sig ur projektet eftersom de menar att det finns för få centrala parkeringsplatser, vilket är ett skäl till att kommunen nu en tid ska testa att ha torget som parkeringsplats på torgfria dagar.

Pia Olofsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.