Svårt för studenter att hitta bostäder

Studenter vid universitetet svårt att få boende. Samtal förs nu med vanrarhem i Nybro för att de ska kunna hjälpa till vid anstormningen.
Nybro • Publicerad 26 juli 2012
Foto: 

Många nyblivna studenter kommer få ha temporär bostad tills bostadsbristen lagt sig, vilket skapar efterfrågan på billiga boenden främst i augusti till oktober.

– Vi vet att det finns ont om lägenheter för studenter. Därför har jag träffat ägare till ett vandrarhem i Nybro och det var mycket positivt. De har bra studiemiljö, bra säkerhet och även enskilda rum att kunna erbjuda studenterna. Det är kul att de kommit långt i arbetet med att renovera och studentanpassa delar av sina rum, säger Dennis Persson, vice ordförande i studentkåren Linnéstudenterna och ansvarig för utbildningsfrågor.

Utöver vandrarhemmet för Linnéstudenterna även samtal med två bed & breakfast-företag i Nybro om att förbereda sig och kunna inhysa studenter vid terminsstarten.

– Det är många designstudenter som vill bo i Nybro eftersom institutionen ligger här. Sedan hänvisar vi många Kalmarstudenter till Nybro och uppmanar dem att bo där tills de fått sitt boende inne i Kalmar, säger Dennis Persson.

Linnéstudenternas bostadsförmedling får samtal och mejl varje dag sedan antagningsbeskeden till höstens kurser kom i mitten av juli. Många är oroliga över att inte kunna få bostad och tvingas säga nej till sin utbildning därför att de inte har någonstans att bo i Nybro.

– Därför ber vi även allmänheten att hyra ut enkla rum till en student för en billig peng. Det har fungerat bra i Växjö så det finns förutsättningar att det ska fungera i Nybro också. Har man frågor om uthyrning så kan man alltid vända sig till oss, säger Dennis Persson.

Han och Linnéstudenterna ser positivt på att studenter bor i Nybro.

– Nybro har bra tågförbindelser vilket gör det till ett bra ställe för fler än bara designstudenter att flytta till, säger Dennis Persson.

Carl-Johan Kullving

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.