Stororder säkrar jobb i Nybro

Nybroföretaget Axipto och Press Kogyo i Oskarshamn har fått en stororder till fordonsindustrin. Ordern är värd över en halv miljard kronor.
Nybro • Publicerad 3 juni 2013

Axipto, som ingår i Nossevo Industries, samarbetar kring ordern med japanägda Press Kogyo i Oskarshamn. Det handlar om en vidareförädlad motorkomponent. Bert Ovesson, koncernchef i Nossevo Industries, beskriver det som en avancerad bearbetning av plåt. Vem beställaren är hålls än så länge hemligt, men det rör sig om en sydeuropeisk fordonstillverkare.

Ordern sträcker sig över fem år och har ett värde av omkring 550 miljoner kronor.

– Det här borde absolut vara Nossevos största order någonsin. Egentligen är det helt ofattbart. Det här betyder oerhört mycket för industrins utveckling, det visar att vi kan vara konkurrenskraftiga gentemot låglöneländerna - och då är detta en kraftfull signal om att det är rätt att satsa på svensk tillverkningsindustri, och utveckla den. Det är vidareförädlingen som ger mervärdet, säger Bert Ovesson.

Jan Stenqvist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.