Storlangare åtalades

Ryktet om billig alkohol spred sig snabbt i Nybro. Kunderna strömmade till. Den yngste var bara 13 år. Men det bekymrade inte langaren. Han skyller försäljningen på samhället.
Nybro • Publicerad 2 december 2005

För fem år sedan dömdes en i dag 58-årig man från Nybro och hans äldre bror till fängelse för smuggling och langning.

Under hösten florerade rykten om att männen återupptagit verksamheten. Uppgifterna nådde polisen som satte 58-åringens lägenhet på Dahlborgsgatan under bevakning.

Det behövde inte gå lång tid innan spanarna förstod vad som försiggick i fastigheten. Från sina bevakningsställen såg de hur mängder med ungdomar försvann in genom dörren för att återkomma några minuter senare med klingande innehåll i väskor och bärkassar.

Stärkta misstankar Genom att vänta med tillslaget kunde polisen stärka misstankarna och bevisningen mot 58-åringen. Den 21 oktober ansåg man sig ha tillräckligt och efter att kontrollerat en ung flicka som köpt fyra liter vin plockades han in.

Samtidigt gjordes en husrannsakan i mannens bostad. Denna ledde till att stora mängder öl, vin och sprit kunde beslagtas.

Genom förhör med ett 25-tal ungdomar i Nybro har utredarna skaffat sig en ganska klar bild av hur försäljningen gått till. Den exakta omfattningen har inte gått att fastställa, men enligt åklagaren rör det sig om minst 40 liter sprit, 22 liter vin och 550 liter öl som sålts.

Det är alltså endast 58-åringen som åtalats. Polisen är dock säker på att hans snart 70-årige bror fungerat som kurir. Det vittnar hans dryga 20-talet resor till Tyskland under året om. Men brodern går alltså än så länge fri. Detta beroende på att han lämnade landet när den yngre brodern greps.

Det som gör att brottet anses vara extra allvarligt är att kundkretsen till stor del bestått av ungdomar. Men det verkar inte 58-åringen haft några betänkligheter över.

­ Jag var tvungen att tjäna pengar. Varken försäkringskassan, a-kassan eller socialen ville ge mig några. Utan inkomst var det samhället som tvinga-de mig att sälja alkohol. Man kan inte leva på luft och vatten, säger han.

40 000 i bankfack Helt utblottad var han inte. På ett pensionssparande fanns 100Ê000 kronor och i ett bankfack 40Ê000. De tänkte han använda på äldre dar.

Under rättegången vittnade ett stort antal ungdomar om sina kontakter och affärer med sin langare. Av dem framgick att han måste haft en stor kundkrets. Många i Nybro visste vem de skulle gå till för att komma över alkohol.

Knackade tre gånger ­ Man knackade tre gånger på hans dörr, det var signalen, så blev man insläppt, berättade en 15-årig flicka som varit hos mannen ett tiotal gånger.

En än flitigare kund var en 17-årig kille. Han räknar med att han köpt sprit och öl i lägenheten vid 30­40 tillfällen.

Dom mot den åtalade langaren meddelas senare.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.