Soppa och sång på Jutegården

Människan klarar sig inte på bröd allena. Det ska till lite soppa också. Och sång förstås.
Nybro • Publicerad 25 januari 2003
Ska vi ta i mer salt? Britt Crantz och Inga Olson ansvarar för grönsakssoppan.Foto: Ola Pilhem
Ska vi ta i mer salt? Britt Crantz och Inga Olson ansvarar för grönsakssoppan.Foto: Ola PilhemFoto: 

När Jutegården återinvigdes i höstas blev den omgående en populär träffpunkt för många ensamma. Föreningar och andra lånar gärna lokalen och varannan fredag är det SOS som gäller.

- Från början var det önskemål att ha lite andakt, lite sång. Det blev sång, ord och soppa, SOS, säger diakonissan Eeva Creelman.

Sång-ord-soppa arrangeras av Nybro församling och vid de sex tillfällen som avverkats hittills har skaran stadigt växt. På fredagen deltog drygt 30 personer. Några valde att komma lagom till soppan, andra ville vara med från start.

I början av veckan planeras programmet och inköpen, dagen innan går några av deltagarna och handlar gemensamt och ett par timmar på fredag förmiddag ägnas åt att tilllaga soppan.

- Meningen är att vi gör det tillsammans. Det blir välsignat på något konstigt sätt.

Den nogranna planeringen gör att priset hålls nere, 20 kronor för sopplunch med kaffe och kaka efter är inte illa. Deltagarna turas om att arbeta i köket.

- Människa lever inte endast av bröd, säger Sulvi Runmark och sätter kniven i vitkålen.

Kålsoppa med frikadeller eller grönsakssoppa stod på menyn på fredagen. Sulvi Runmark höll även i en andaktsstund innan maten och läste en text om Herrens omsorg. Innan dess deltog alla som ville i allsången och en stunds gymnastik där Maj-Britt Svensson var instruktör.

Ola Pilhem
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.