Sonen nekar till mord på sin mor

43-åringen nekar till att ha mördat sin mamma men åklagaren menar att det är uteslutet att någon annan kan ha utfört det blodiga dådet.
Nybro • Publicerad 23 januari 2013

På tisdagen inleddes rättegången mot den 43-årige man som är misstänkt för att ha mördat sin mamma i Målerås i juli förra året.

Till synes oberörd tog mannen plats bredvid sin försvarare i tingsrätten. Han lyssnade på anklagelserna och lät meddela att han är oskyldig.

Den enda gången 43-åringen visade någon reaktion var när åklagaren visade bilder på mammans döda kropp. Då valde han att blunda.

Stora delar av första rättegångsdagen ägnades åt genomgång av den tekniska bevisningen.

I det här målet är just den delen av avgörande betydelse.

Åklagaren kom till rättegången utan erkännande, inga bindande bevis mot den misstänkte, inga avgörande vittnesmål, utan mordvapen och utan exakt brottstid.

– Trots det menar jag att bevisningen är stark. Allt talar för att det var 43-åringen som dödade sin mor, säger kammaråklagare Johan Henningsson.

Detta grundar han på mannens beteende efter dådet. Hans mödosamma arbete med att grundligt städa brottsplatsen, gömma kroppen under jord och sedan försvinna från Målerås. Dessutom har mannen under tidens gång ändrat sina uppgifter, det dröjde till exempel ett par tre månader innan han berättade om var en blodig matta fanns någonstans. Den var slängd i skogen.

Bristen på konkret bevisning gör att åklagaren valt att lägga upp målet så att det tydligt utesluter annan tänkbar gärningsman än sonen.

Av den anledningen har hundratals förhör hållits, mängder med telefonsamtal gåtts genom liksom varenda liten del av brottsplatsen. I detta material finns inget som tyder på att någon annan befunnit sig i huset.

Om det är en utomstående som utförde mordet borde denne dessutom ha fått en hel del blod på sig. Några sådana spår, som visar att någon lämnat tomten har inte påträffats utanför huset. De som fanns var de som ledde fram till den plats dit 43-åringen tog sin mor.

Analysen av de blodspår som säkrats visar att misshandeln av kvinnan inleddes när hon satt vid datorn för att sedan fortsätta inne i vardagsrummet, 2,5 meter bort, där hon avled.

I materialet finns foton på spår av en sko som hittades i blodet.

Det går inte att närmare avgöra vilken storlek det är på denna men sulans grova mönster har likheter med den sonen bar vid gripandet.

På tisdagen spelades också upp det samtal 43-åringen ringde när han anmälde mammans död. Under detta frågar operatören om han kan ha utfört gärningen.

– Det tror jag inte, blev svaret.

När rättegången fortsätter på torsdag kommer förhör hållas med den misstänkte.

Med hjälp av tekniska hjälpmedel hittade polisen tecken av blod på flera platser i huset.foto: polisen

När polisen kom in i bostaden var brottsplatsen noggrant rengjord.foto: polisen

Peter Karlsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.