Snön spräcker budgeten

Nybro kommun ligger rejält back i snöröjningsbudgeten. Kostnaden har redan dragit över med 800 000 kronor - och det kan bli mer om det kommer ytterligare snö.
Nybro • Publicerad 30 november 2010
Snöröjningen i Nybro kommun dränerar kommunkassan. Årets snöröjningsbudget har redan överskridits.
Snöröjningen i Nybro kommun dränerar kommunkassan. Årets snöröjningsbudget har redan överskridits.Foto: Jan Stenqvist

– Det är besvärligt, men vad ska vi göra. Vi måste ju hålla undan snön så att folk kommer fram, säger Karin Thyberg, avdelningschef på tekniska kontoret.

Årets snöröjningsbudget uppgick till 2,4 miljoner kronor, men årets kostnader är redan uppe på 3,2 miljoner. Och då återstår ännu december. Prognoserna talar för att ytterligare snö är att vänta, och det skapar huvudbry. Varje snöfall, säger hon, kostar omkring 50 000 kronor i snöröjning.

– Problemet är att vi måste plocka pengar från drift eller underhåll, och problemet med det är att vi kanske får eftersatt underhåll någonstans vilket bara ger ännu större kostnader på sikt, säger Karin Thyberg.

På söndagen var den kommunala snöröjningen ute med full styrka. Detsamma gällde på måndagen.

Jan Stenqvist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.