Sköterska hölls fånge

Nattsköterskan hölls instängd i lägenheten av en vildsint kvinna men lyckades prata sig ur situationen. Händelsen har lett till att Nybro kommun ändrat sina rutiner.
Nybro • Publicerad 18 mars 2010

Under julnatten fick äldreomsorgen larm från en kvinna som klagade över andningsbesvär.

Tjänstgörande nattsjuksköterska tog sig så fort hon kunde till adressen och kunde konstatera att kvinnan sov och mådde bra.

På vägen ut dök plötsligt kvinnans 52-åriga dotter fram. Hon var aggressiv, ryckte i sköterskans jacka och låste ytterdörren.

– Du ska inte komma härifrån, lät hon meddela och anklagade sjuksköterskan för "snoka" i lägenheten.

Kvinnan blev allt mer högljudd och upprörd. Flera gånger stötte hon sin kropp mot sköterskan, som gjorde vad hon kunde för att lugna ner situationen. När hon tog fram sin mobiltelefon för att ringa efter hjälp sparkades denna ur hennes händer.

Till slut tilläts dock sköterskan att ringa till sina arbetskamrater och med hjälp av dem larmades polisen. Efter att förklarat att hon var tvungen att gå ner för att öppna ytterdörren lyckades hon efter cirka en timmes tid sätta sig i säkerhet.

Den 52-åriga kvinnan har nu åtalats för brottet olaga frihetsberövande. I förhör har hon nekat till anklagelserna.

Sedan händelsen har Nybro kommun infört förbättringar i syfte att öka säkerheten. Bland annat åker personalen numera regelmässigt ut två personer tillsammans. De har dessutom utrustats med telefoner kopplade till larmcentralen.

Två månader efter bråket i mammans lägenhet trängde sig kvinnan, efter att krossat ett fönster, in hos en annan äldre person på samma adress. Inne i bostaden välte ut omkull ett flertal blomkrukor och skrämde innehavaren som sprang in till en granne.

– Jag hade ingen annanstans att gå, är den enda förklaringen den narkotikapåverkade 52-åringen kunnat lämna till intrånget, som av åklagaren rubriceras som grovt hemfridsbrott.

Kvinnan sitter sedan början av mars häktad i Kalmar i avvaktan på rättegång.

Peter Karlsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.