Sexanklagad idrottsledare lämnar alla sina uppdrag

Idrottsledaren från Nybro som anklagas för upprepade sexuella övergrepp på en ung pojke nekar i stor utsträckning till brott. Han medger endast viss misshandel i några fall.
Nybro • Publicerad 12 oktober 2010

På måndagen tog den utsatte pojken plats i Kalmar tingsrätt.

Märkbart berörd av situationen och med spänt ansiktsuttryck satte han sig på en stol mellan åklagaren och sin stödperson. Någon enstaka gång kastade han en snabb blick på den åtalade medan anklagelserna lästes upp.

Det omfattande målet handlar om ett stort antal enskilda händelser där idrottsledaren bland annat ska ha våldtagit, misshandlat, låst in och knivhotat sitt offer. Brott som enligt polisutredning ska ha förövats mellan november 2008 och mars i år.

Genom sin försvarare advokat Bo Runnquist lät den åtalade under rättegångens öppna del meddela att han förnekar sexbrottsanklagelserna.

Däremot erkändes att han vid några tillfällen slagit pojken i ansiktet med öppen hand samt på nyårsafton tryckt upp honom mot en vägg.

Mannen säger sig också vara oskyldig till uppgifterna som gör gällande att han under senare hälften av 2006 sexuellt ska ha förgripit sig mot ett barn under 15 år i Kalmar. Samma inställning har han till den delen av åtalet som gäller upprepade sexuella ofredande av en tredje ung person.

Rättegången beräknas pågå i tre hela dagar. Eftersom det rör sig om sexualbrott beslutade tingsrätten att förhandlingen ska ske bakom stängda dörrar.

Vid en fällande dom riskerar mannen att dömas till att betala betydande skadestånd. Den unge man han ska ha våldtagit kräver 555000 kronor i ersättning för kränkning och psykiskt lidande.

Idrottsledaren har länge varit ett aktat namn inom sin sport och även haft höga förtroendeuppdrag på förbundsnivå. De senare lämnade han några dagar efter att polis grep honom. Han är inte längre heller medlem i sin klubb. Som anledning till utträdelserna anges på idrottsförbundets hemsida "personliga skäl".

Peter Karlsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.