”Rättvist att alla är med och betalar”

– Det handlar om rättvisa. Det viktiga är att alla betalar samma pris för maten.
Nybro • Publicerad 4 oktober 2011

Så kommenterar omsorgsnämndens ordförande Bertil Johnsson (S), att de som bor på äldreboende får bekosta mattransporter som inte berör dem.

Att transportkostnaderna betalas av alla kallar han för ”detaljer” och Bertil Johnsson har aldrig brytt sig om att titta närmare underlaget till fakturorna från tekniska kontoret.

– Vi har inte lagt någon tid på att granska det utan utgår från att det är riktiga uppgifter. Vi litar på dem. Men vi ska inte tjäna något på affären med tekniska. Maten ska kosta lika mycket oavsett var man bor.

Han försvarar de politiska beslutet att låta äldrematen bära sina egna kostnader.

– Nu undviker vi ytterligare subventioner av maten och lägger krutet på vård och omsorg, det är det som är vår uppgift.

Inom den verksamheten finns dock en maxtaxa på 1?712 kronor per månad. Enda sättet för kommunen att dra in mer pengar är därför att höja andra avgifter, till exempel de för hyra och mat.

När beslutet om att äldrematen ska bära sina egna kostnader fattades 2009 var Markus Lund (S) kommunstyrelsens ordförande. Barometern och Sveriges Radio Kalmar har under flera veckor försökt få en intervju om avgiftssystemet men han har hittills avböjt.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.