Annons
Insändare

Politikerna sviker oss i Alsterbro

När en viktig kommunal service som när en skola i glesbygd hotas av nedläggning så måste hänsyn tagas till alla effekter som drabbar samhället, inte bara kostnadskontot för skolan.
Insändare • Publicerad 5 februari 2021 • Uppdaterad 17 februari 2021
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Alsterbro skola.
Alsterbro skola.Foto: Jan Stenqvist

Vi i Alsterbro-Bäckebo Utvecklingsgrupp har under många år, tillsammans med många andra föreningar i bygden åstadkommit en oerhört positiv utveckling. Befolkningsutvecklingen är mycket bra. Elevantalen på skolan stiger.

Vi har startat minihotellet, campingen, vi ger ut tidningen 125:an, byggt och startat upp Alsterbro Pizzeria, skapat naturpromenader och grillhus vid sjön. Vi har varit en drivande part i fiberutbyggnaden tillsammans med Nybro Energi. Vi har förmedlat tomma hus till inflyttande barnfamiljer och samtidigt har vi skapat förutsättningar för NBAB så att de kan bygga bostäder på centralt belägen mark. Tillsammans med de andra föreningar här, arrangerar vi årligen Alsterbrodagen som är mycket välbesökt.

Annons

Alsterbro If byggde den första padelbanan i kommunen och Alsterbro Padel har nu satt spaden i jorden för att bygga en hall för spel även inomhus. Barefoot team och skytteföreningen har stora och väldig aktiva ungdomsverksamheter och Alsterbro IF har så sent som förra säsongen, avancerat upp till div 5 i fotboll.

Tyvärr så hotas den positiva utvecklingen p.g.a. politikerna i lärandenämnden saknar förmåga eller vilja att ifrågasätta den utredning som i princip talar om för dem att en nedläggning av Alsterbro högstadium knappt blir märkbar och att ekonomin blir bättre även om eleverna väljer en skola i en annan kommun. Det vore intressant att se den beräkningen.

Man ska spara 3,4 miljoner på högstadiet och i konsekvensanalysen har man berört de negativa konsekvenserna för Alsterbro samhälle med omnejd med blott en enda mening: ”- eventuellt påverka glesbygdsperspektivet negativt, Inflyttning, huspriser etcetera”

De negativa konsekvenserna för eleverna på skolan beskrivs inte mer än vissa elever får lite längre till skolan. Jo vissa elever får nöjet att åka buss upp till en 8-9 mil varje dag. Nämnden bedömer även att man kan flytta de nuvarande eleverna till Madesjöskolan utan problem? För något år sedan gjorde kommunen stora utredningar om hur man ska lösa elevsituationen på tätortens överfulla högstadieskolor?

Nämnden beräknar att 5 tjänster ska kunna sparas in. Det nämnden missar är att de lärare som undervisar på högstadiedelen även undervisar övriga elever på skolan i gymnastik, bildämnen, slöjd m.m. Hur har man tänkt lösa detta vid en ev. nedläggning? Hur stor blir då den reala besparingen? Dessutom har man kvar kostnaderna för lokalerna som inte kan eller får användas till något annat. Spara på minskat underhåll? Matbespisningen kan inte finnas mycket att spara på, då skolan har låg och mellanstadieelever kvar som behöver få mat och dessutom så ska väl högstadieeleverna äta någonstans.

Skolskjutsarna är upphandlade till och med år 2027 och kostnader för vaktmästeri, värme och el kan knappast bidra till att den i förväg förväntade besparingen på 3,4 miljoner ska infrias?

Eleverna har också sitt fria skolval och till exempel Älghults högstadium finns som ett närmare alternativ och då får lärandenämnden dessutom betala skolpengen till Uppvidinge kommun och det blir nya miljoner i kostnader för nämnden.

Konsekvensanalysen är daterad 2020-12-18 och Socialdemokraterna iddes inte ens ta ställning till förslaget utan lade ner sina röster så att Moderaterna och Liberalernas förslag gick igenom med stöd av Sverigedemokraterna. De (SD) kände sig tvungna att ta detta obekväma beslut p.g.a. att de inte hade tillgång till nödvändig information och vad gör man då? Jo man röstar ”ja” till förslaget. Inget av då båda förvirrade partierna begärde återremiss trots att (S) tyckte underlaget var för dåligt utrett och (SD) hade inte fått tillräcklig information?

Är det så här politiken sköts i nämnderna i Nybro Kommun så är det inte konstigt att man ständigt får brottas med ekonomin och att många av de besparingar man tar beslut om, blir totalt verkningslösa ur ett kostnadsperspektiv.

Vi kommer alla här i trakten att kämpa för att skolans högstadium ska vara kvar och kräver att ni politiker som röstat för en nedläggning och även ni som lagt ner er röst i lärarnämnden, ändrar er och tar ert förnuft tillfånga. Det är på barnen man ska satsa för de är vår framtid.

Annons

Kjell Kristiansson, Ordf. Alsterbro-Bäckebo Utvecklingsgrupp

Niklas Hult, Vice ordf. Alsterbro -Bäckebo Utvecklingsgrupp

Läs även:

Annons
Annons
Annons
Annons