Polisen är inte förvånad

Nybro • Publicerad 22 maj 2003

Före detta polisen Bo Ohlsson var den som samordnade det polisiära arbetet efter postkuppen. Numera jobbar han inom det privata näringslivet men för tolv år sedan var han känd bland kollegerna som en av kriminalavdelningens skickligaste utredare.

- Ingen behöver tvivla på att det var han (Mikael) speciellt om han själv går ut med det. Ganska omgående riktades misstankarna mot honom, säger Bo Ohlsson.

Han berättar att samtliga vakter på Securitas granskades men att misstankarna aldrig kom att gälla andra än Mikael. Nya spendersamma vanor, vittnen och en sedel som gick att spåra höll på att bli tjuvens fall.

- Det var ett stort och uppmärksammat brott. Jag har fortfarande en sammanställning om hela soppan liggande. Vid olika tillfällen har jag varit med om att folk dömts på lösare grunder, men åklagaren bestämmer och i det här fallet tyckte han inte att bevisningen räckte. Så kan det gå.

Kriminalinspektör Stig Svensson var också en av utredningens tongivande personer.

- Vi poliser får leva med att allt inte går att bevisa. Det kallas rättssäkerhet och värre brottslingar än Mikael har gått fria.

Kunde ni inte skugga honom till bytet om ni var så säkra?

- Sånt funkar bara på film. Är man duktig går det ett tag men en polis kan inte hålla sig gömd en längre tid.

- Han har insinuerat flera gånger att det var han och jag träffar honom ofta på stan. Jag tror att jag sådde idén att berätta när jag en gång sade: Du får väl avslöja allt när det preskriberas så slipper du gå och antyda.

ossian grahn

Ossian Grahn
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.