Oro redan innan koncernen bildats

Nya ägardirektiv och fler kommunala företag i Nifabkoncernen väcker oro redan innan koncernen har bildats.
- Talet om nya ägardirektiv känns nästan som ett hot, säger NBAB:s vd Stefan Henrixon.
Nybro • Publicerad 26 november 2003

Han och ett tjugotal av bostadsbolagets och energibolagets anställda satt med och lyssnade på debatten under fullmäktiges möte i måndagskväll.

Att en majoritet av ledamöterna röstade för koncernbildningen kom inte som någon större överraskning för Stefan Henrixon men han beklagar att man från NBAB:s sida inte nått fram med sina argument.

- Nu kan vi bara gilla läget och jobba vidare. Vi har försökt få ägaren att fatta ett annat beslut men jag har förstått att man från ägarens sida redan från början har haft klart för sig hur man vill ha det.

Även bolagsstyrelsen för NBAB, med representanter från de olika politiska partierna, är skeptiska till holdingbolaget men accepterar fullmäktiges beslut.

- Ägaren har sagt sitt. Fullmäktige tänker på kommunens ekonomi medan vårt ansvar är att se till företagets ekonomi, säger Sören Johansson (c), i NBAB:s styrelse.

Energibolagets vd, Roland Sandelius kallar fullmäktiges beslut klokt men vill i övrigt inte kommentera koncernbildningen. Kommunalrådet Stig Davidson (c), som varit en ivrig förespråkare av koncerntankarna, är nöjd med beslutet.

- Det är ett riktigt beslut men tyvärr har det blivit en överdriven stor fråga. Problemet har varit att man tror att vi har onda avsikter med holdingbolaget. Man tror att vi kommer att lägga oss i verksamheten och plocka ut ännu mer pengar från bostadsbolaget. Men vi har inga onda avsikter.

Nya ägardirektiv ska arbetas fram till bolagen som hittills inte haft några uttalade direktiv, förutom vad som sägs i bolagsordningen. Tanken är att kommunen ska bli en tydligare ägare. Exakt vad det betyder är inte känt men många ser fram emot att få ta del av de direktiven.

- Jag förstår att det kan uppfattas som ett hot men det är viktigt att bolagen ser sin verksamhet som en del av den kommunala verksamheten, säger Stig Davidson som vid fullmäktigemötet flaggade för att plocka in ytterligare verksamheter i koncernen.

- Jag kan på sikt tänka mig att ta med den affärsdrivande verksamheten som renhållning, vatten och avlopp. Men det får utredas.

Kan styrelsen för bostadsbolaget sitta kvar efter det här?

- Ja, har de förtroende för ägaren och ägarens sätt att driva bolagen så kan de sitta kvar. Men i det privata näringslivet hade styrelsens situation varit ohållbar. Där hade de fått avgå, säger Stig Davidson.

Kommunfullmäktige sa ja till förslaget att bilda ett holdingbolag med Nybro Industrifastigheter AB som moderbolag och Nybro Elnät, Nybro Energi och Nybro Bostads AB som dotterbolag.

Anna Mi Matzén
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.