Annons

Oro bland reumatiker för varmbassängen: ”Vill inte att den ska stängas”

Reumatikerföreningen tar än en gång strid för varmvattenbassängen i Nybro. Att rädda den är helt avgörande, menar Maritha Blomberg.
– Om den här försvinner så försvinner också träningsmöjligheterna.
Nybro • Publicerad 21 oktober 2024
Maritha Blomberg är instruktör för de reumatikergrupper som varje vecka tränar i vambassängen. Nu oroas hon över bassängens framtid.
Maritha Blomberg är instruktör för de reumatikergrupper som varje vecka tränar i vambassängen. Nu oroas hon över bassängens framtid.Foto: Jan Stenqvist

I ett brev till Nybro kommun skriver föreningen att den varje vecka sedan 1978 tränat i varmbassängen i Strandvägens äldreboende. Men bassängen är sliten och i dåligt skick - och så har den varit i flera år.

Reumatikerföreningen för Nybro och Emmaboda har i omgångar påtalat situationen för Nybro kommun. För två år sedan var förslaget uppe i samhällsbyggnadsnämnden om att ersätta bassängen med en så kallad multibassäng i simhallen, men röstades ner för att kostnaden var för stor.

Annons

Nu är föreningen orolig att varmbassängen vid någon tidpunkt kommer att stängas, och att det då inte kommer att finnas något alternativ i Nybro.

– Bedömningen är väl att bassängen kanske håller i 2 till 5 år. Sedan går det inte mer. Det är det här som vi är så oroliga för - att det då inte ska finnas någon alternativ varmbassäng, säger föreningens vice ordförande, Maritha Blomberg.

Ulla Holmqvist ska strax göra veckans bassängträning. ”Det här är egenvård”, säger hon.
Ulla Holmqvist ska strax göra veckans bassängträning. ”Det här är egenvård”, säger hon.Foto: Jan Stenqvist

Varmbassängens framtid togs upp i samhällsbyggnadsnämnden i december 2023. Det hade då konstaterats att betongen hade frät- och spjälkskador, och att armeringen rostat. Vidare behövde bland annat ventilations- och vattenreningsutrustningen bytas.

”Bedömningen är väl att bassängen kanske håller i 2 till 5 år. Sedan går det inte mer. Det är det här som vi är så oroliga för - att det då inte ska finnas någon alternativ varmbassäng.”
Maritha Blomberg

Kostnaden för dessa åtgärder bedömdes till över 8 miljoner kronor. Den utgiften ville nämnden inte ta på sig. Istället föreslogs att mindre investeringar skulle göras i bland annat reningsdriften för att hålla bassängen öppen så länge som möjligt, och därefter avveckla den.

”Behovet av varmbad kan till viss del omhändertas inom Nybro simhalls verksamhet samt hos kringliggande kommuner”, skrev samhällsbyggnadsnämnden i sitt beslut.

I ett svar på föreningens senaste skrivelse skriver fritidschefen Jenni R Jonasson att tidigare beslut inte kommer att omprövas: ”Istället kommer vi att arbeta för att hålla bassängen öppen för verksamhet så länge som anläggningen tillåter med en säker drift. Vi vill självklart stötta er förening på bästa möjliga sätt så att ni även i framtiden kan tillgodose era träningsbehov.”

– Den yngsta hos oss är strax över 50 år, och den äldsta över 85 år. Många klarar inte att åka iväg långt för att få bassängträningen. Vi kämpar vidare med det här, men vi känner oss åsidosatta, menar Maritha Blomberg.

Efterfrågan på träning i varmbassäng är stor, hävdar hon.

– Ja, det är jättestort. Folk står på kö.

Ulla Holmqvist från Emmaboda tränar regelbundet i bassängen, en gång i veckan. Hon är tacksam att hon utöver det klarar att träna på gym.

– Bassängen är jätteviktig för mig, och för oss alla. Jag ser det som egenvård - för vad skulle det annars kosta sjukvården om vi inte klarar att träna muskler och leder?

Jan StenqvistSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons