Omsorgen på väg mot rekordstort underskott

Kommunens omsorg har, med något undantag, gjort stora underskott de senaste åren. 2006 kan bli det värsta hittills. Vikarier och timanställda lär få ännu svårare att få fäste på arbetsmarknaden.
Nybro • Publicerad 2 februari 2006

Ett underskott på 12,9 miljoner kronor är en skrämmande siffra till och med för en nämnd som

i många år plågats av ständiga underskott.

Men det är just den siffran som nu står i fokus.

- Vi tittade bakåt några år och jämförde hur våra budgetförutsättningar och de faktiska boksluten utvecklats över tid. Använder man den modellen för att få en prognos av 2006 så ser det rätt illa ut. Om kostnadsutvecklingen fortsätter i samma takt som hittills blir det ett underskott på 12,9 miljoner i år - trots att vi fått tre miljoner i tilläggsbudget, säger biträdande omsorgschef Iréne Sjödahl.

Hur hanterar ni det?

- Det är lite svårt att säga i dag. Jag tror inte vi behöver göra oss av med fast anställd personal. Däremot måste verksamheterna bli ännu mer restriktiva med att plocka in vikarier och timanställda. Vi måste bli restriktiva på alla plan, säger hon.

Oro bland personalen Evy Annér (s) är ordförande i omsorgsnämnden:

- Det blir ett ekonomiskt tufft år, det vet vi. Och inte blir det väl bättre av att det redan finns en oro ute bland personalen på grund av det förändringsarbete som gjorts och görs. Verksamheten är dyr, och blir dyrare. Vi har i dag fler personer som behöver kostnadskrävande omsorg än vi haft tidigare. Kostnadsutvecklingen ligger på 5 procent om året, men vår budget följer inte med i samma takt, säger hon.

Spara 15 miljoner Inom kommunen pågår samtidigt ett större besparingsarbete. Förvaltningscheferna har fått ett gemensamt uppdrag att spara 15 miljoner kronor år. En stor del av detta ska sparas in genom att organisera om den kommunala administrationen. De täta skotten mellan förvaltningarna försvinner.

För omsorgens del innebär detta att motsvarande tre årsarbetare kan sparas in.

- Det har vi redan uppnått. En del går ner lite

i arbetstid. Resten klarar vi genom att inte tillsätta vakanser eller återbesätta tjänster, säger Evy Annér.

Jan Stenqvist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.