Omsorgen kan få platsbrist

Omsorgen i Nybro befarar att kön till plats på gruppboende kommer att öka. Anledningen är att Försäkringskassan och domstolar gör hårdare bedömningar för att bevilja personlig assistans enligt LSS, lagen om särskilt stöd för vissa funktionshindrade.
Nybro • Publicerad 15 mars 2010

– Försäkringskassan och domstolarna har blivit tuffare i sina bedömningar, man kan säga att det stramats upp sedan i somras. Det krävs nästan att en person inte klarar att äta själv för att få personlig assistens beviljad. Eftersom det blir allt svårare för enskilda att få just personlig assistens så kan det innebära att trycket för att få plats på gruppboende ökar, säger Kristian Lund, biträdande omsorgschef.

Den farhågan redovisades nyligen för politikerna i omsorgsnämnden - samma nämnd som för bara några veckor sedan beslutade att till kommande vinter stänga Förklaringsvägens gruppboende i Orrefors. Det beslutet är direkt kopplat till ett besparingskrav för att få budgeten i balans.

– Det som ändå talar för en minskning av antalet gruppboendeplatser är att Nybro historiskt sett har en större andel personer med LSS-omsorg med gruppboende på grund av att landstinget och kommunen byggde ut dessa boenden då institutionerna skulle bort. Sedan har vi sedan några år tillbaka jobbat för att utveckla mer öppna boendeformer med stödinsatser, som mobila team. Det, kan man säga, är ett sätt att ge minskade kostnader, säger Kristian Lund.

I takt med att medelåldern hos dem som bor på gruppboende stiger ökar behovet av stödinsatser för ungdomar med lindrigare psykiska funktionshinder. Där försöker kommunen nu skapa ett utslussningsboende enligt trapphusmodell.

– Där har vi, så att säga, en ventil - det kan göra att trycket på våra gruppboenden lättar något. Men visst, det finns inga garantier för att de gruppboendeplatser vi har kommer att räcka i framtiden, säger Kristian Lund.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.