Ökat ansvar för enhetschefer

Från mars förändras omsorgsförvaltningens organisation. Målsättningen är att besluten ska komma närmare arbetsplatserna.
Nybro • Publicerad 1 februari 2003

Områdescheferna försvinner och enhetscheferna kommer att arbeta direkt under omsorgschefen. Dessutom får arbetsplatsträffarna ökad status. Det är där arbetsledaren och arbetstagarna ska byta information och diskutera hur arbetet ska läggas upp. Besluten hamnar närmare de som utför arbetsuppgifterna.

- Jag tror att de som bäst kan hantera det här är personalen själva, säger omsorgschefen Hans-Gunnar Hovbäck.

Den organisation som omsorgsnämnden antog i torsdags innebär även ökat inflytande för enhetscheferna.

500 000 ska sparas

De ska kunna ta fler beslut inom ramen för biståndbedömningarna även om biståndshandläggarna behåller huvudansvaret. Enhetscheferna ska dokumentera alla insatser de beslutar om eftersom besluten måste gå att överklaga. Rättssäkerheten får inte riskeras. Bakgrunden till omorganisation är bland annat att omsorgen ska spara 500 000 kronor inom administrationen och en biståndshandläggare försvinner.

De anställda får också vara beredda på att sättas in på olika arbetsplatser och möta olika typer av vårdbehov.

- Omsorgspersonalen är inte anställd för att arbeta mot en speciell grupp utan för att ge service till alla nybrobor, säger omsorgsnämndens ordförande Evy Annér.

Motsvarande 30 tjänster kommer att försvinna från omsorgen och det innebär framför allt att färre vikarier sätts in. Från fackförbundet Kommunal förutsätts att arbetsplatsträffarna får den status som den nya organisationen bäddar för.

Inga nackdelar

- Jag utgår från att det är obligatoriskt, att arbetsplatsträffarna kommer in på schemat, säger Britt Israelsson, ordförande i Kommunal sektion 5.

- Det är viktigt att man har personalmöten och att de är prioriterade. Jag har inte makten över pengarna, att göra de prioriteringarna.

Kommunal ser att det finns fördelar med den nya decentraliserade organisation som träder i kraft 1 mars.

- Som vi har sett det innebär det ingen nackdel för våra medlemmar. Man tar bort ett led. Det bygger på en nära diskussion mellan arbetsledningen och arbetstagarna, säger Britt Iraelsson.

Ola Pilhem
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.