Nytt grepp mot busliv
- Till hösten hoppas vi kunna börja med projektet Youth at risk, säger socialnämndens ordförande Bertil Johnsson (s).
Problemen vid järnvägsstationen har visserligen dämpats något under hösten men i samband med helger och lov lockas många ungdomar till stationsområdet. I fredagens Barometern rapporterades om att Banverkets personal fått direktiv om att inte ingripa mot de störande ungdomarna. Hot och skadegörelse har förekommit och Banverket vill värna om sin personals säkerhet.
- Jämfört med i somras är det nu lite äldre ungdomar som håller till vid station. Det är en del busliv och fylleri som förekommer. Fältsekreterarna har inte resurser att heltidsbevaka området utan det får bli punktinsatser vid speciella tillfällen, konstaterar socialchefen Stig-Roland Fagergård.
"Många har ingen aning" Han anser att det hela har gått för långt och nämndens ordförande Bertil Johnsson håller med:
- Uppenbarligen har många föräldrar ingen aning om var deras ungdomar är. Ungdomarna har behov av social samvaro och ur det växer det negativa beteendet vid stationen fram. Folk har tröttnat på ungdomarnas agerande.
Vid individ- och familjenämndens möte på torsdagen informerades ledamöterna om ett framgångsrikt ungdomsprojekt som Borlänge kommun har drivit i fyra år. Med hjälp av personliga coacher lotsas ungdomar in på mer kreativa tankar.
- Det verkar mycket lovande. Modellen, Youth at risk, har sitt ursprung
i England men har tillämpats på flera platser i världen. Det bygger på att man mobiliserar vuxenkrafter som på ett strukturerat sätt lotsar ungdomarna och får dem att inse att de kan ändra inriktning på sin livsstil, säger Bertil Johnsson.
Femton unga väljs ut Kortfattat går projektet ut på att en grupp
om femton ungdomar väljs ut, förbereds på
förändringarna under en lång period för att därefter tillsammans med sina coacher tillbringa en kort, intensiv tid på fyra dagar på ett internat. Efteråt görs en lång uppföljning och utvärdering. Syftet med projektet är att ge ungdomarna verktyg att sätta upp sina egna livsmål.
- Det ska inte behöva kosta kommunen så mycket. I Borlänge har man fått med näringslivet, allmänheten och myndigheter. Vi hoppas att man kommer att ställa upp på samma sätt här i Nybro.
Individ- och familjenämnden har givit förvaltningen i uppdrag att se om det är möjligt att starta Youth at risk även i Nybro.
- Vi vill inte bara jobba med repressiva metoder och höja pekfingret, det här är en positiv åtgärd som vi tror kan bli bra, säger Bertil Johnsson.
annami.matzen@barometern.se
0481-422 50