Nybros skolor får toppbetyg

Nybro är en av landets allra bästa skolkommuner. Lärarförbundet rankar kommunen högst i Småland.
Nybro • Publicerad 7 oktober 2011
?  Vi har bra utbildade lärare och en hög lärartäthet och därför har vi bra resultat, säger Fredrik Blad, ordförande Lärarförbundets lokalavdelning i Nybro.
? Vi har bra utbildade lärare och en hög lärartäthet och därför har vi bra resultat, säger Fredrik Blad, ordförande Lärarförbundets lokalavdelning i Nybro.Foto: Pia Olofsson

– Det är kul att vi kommer högt, men jag är rädd att det inte kommer se ut så i framtiden, säger Fredrik Blad.

Han är ordförande i Lärarförbundets Nybroavdelning och kritisk till barn- och utbildningsnämndens beslut att spara ytterligare 6,5 miljoner kronor på verksamheten. Två miljoner ska dras från grundskolan, vilket innebär större klasser och färre lärare.

– Att dra ner på ungdomar som ska ut och starta företag och betala skatt det är att gräva sin egen grav för kommunen, säger Fredrik Blad.

Ser man till Lärarförbundets ranking har Nybro legat högt upp flera år, men tilldelningen av resurser har sjunkit och lärartätheten har blivit sämre för varje år.

– Det är alarmerande. Personalen är kompetent och gör så gott den kan, men till slut är det stopp. Vi har sparat under alldeles för många år och det finns risk att färre blir behöriga till gymnasiet och högskolan. I förlängningen är det eleverna som drabbas, säger Fredrik Blad.

Fredrik Blad ska just undervisa en klass på Paradisskolan i entreprenörskap. En kollega tittar förbi och pratar om vikariestoppet som blev konsekvensen av att fullmäktige beslutade om inköpsstopp och anställningsstopp för ett par veckor sedan.

– Vi får vikariera för varandra bäst vi kan. Det är klart jag kan inte så många ord spanska, men oftast löser det sig. Risken är att personalen länge satt verksamheten framför sin egen hälsa och att kommunen nu får många sjukskrivningar, säger han.

Fredrik Blad undervisar också i NO och han berättar att kommunen dragit ner på speciallärare och att halvklasser under laborationer i NO är historia sen länge.

– Våra nior är ungefär 24 i varje klass, åttorna 29-30 elever i snitt. Man kan undra hur stora klasser man tänkt sig, säger han.

Lärarförbundets undersökning Bästa skolkommun baseras på mätningar hösten 2010.

Landets 290 kommuner rankas från plats 1 till 290 där 1 ger bästa värde. Placeringarna summeras och då hamnar Nybro kommun på 19:e plats i riket.

Pia Olofsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.