Nybro lockar inte efter utbildningen

Daniel Johansson som går ut teknisk linje på gymnasiet lämnar Nybro redan i höst - och han tror inte han kommer tillbaka.
Nybro • Publicerad 4 juni 2012
Pär Heideman, Julia Kjellin, Daniel Johansson och Christian Petersen vill lämna Nybro och ge sig ut i världen efter studenten på fredag. Här i replokalen inför skolavslutningen.  Foto: Pia Olofsson
Pär Heideman, Julia Kjellin, Daniel Johansson och Christian Petersen vill lämna Nybro och ge sig ut i världen efter studenten på fredag. Här i replokalen inför skolavslutningen. Foto: Pia OlofssonFoto: Pia Olofsson
Nadja Karlsson siktar på att studera ekonomi eller juridik i Lund, medan Evelina Grenmyr vill bli tandläkare i Göteborg.
Nadja Karlsson siktar på att studera ekonomi eller juridik i Lund, medan Evelina Grenmyr vill bli tandläkare i Göteborg.Foto: Pia Olofsson

– Jag vill testa något nytt, något större ställe. Om jag kommer in på Chalmers i Göteborg eller KTH i Stockholm är det stor chans att jag blir kvar där efter utbildningen.

Han har redan kommit in på maskinteknik, men vill helst komma in på teknisk design.

– Jag känner också att jag vill bort från den här stan ett tag, säger Julia Kjellin som gått samhällsprogrammet och ska sommarjobba som personlig assistent.

Hon kan tänka sig att studera till sjuksköterska i Kalmar – drömyrket är barnmorska.

Nadja Karlsson och Evelina Grenmyr går ut Åkrahällskolans naturvetenskapliga program. Båda har fått sommarjobb och vill börja med ett sabbatsår.

– Jag söker en del au pair-jobb, sedan vill jag studera samhällsämnen, förmodligen i Lund, säger Nadja Karlsson.

Evelina Grenmyr vill bli tandläkare och den fem år långa utbildningen finns i Göteborg.

– Jag kan tänka mig att flytta tillbaka hit igen när jag får familj, säger hon.

Christian Petersen ska sommarjobba i shopen på Målerås glasbruk. Han har arbetat i shopen i Orrefors innan och fick jobbet genom kontakter.

Därefter bär det troligen av till Växjö och ett fjärde teknikår för att bli gymnasieingenjör.

– Jag tror inte jag kommer bo i Nybro igen, i Småland kanske. Man vill till en större stad med mer konserter och uteliv. I Nybro händer inte så mycket, säger han.

Kompisen Pär Heideman, som gått samhällsprogrammet, ska också jobba på Målerås glasbruk. Han är trött på att plugga och vill försöka jobba ett år. Därefter planerar de att resa till USA tillsammans, San Diego State University i Kalifornien lockar.

– Där finns ett helt annat studentliv. Jag vill få en bredare syn på världen, allt är ju större i USA, säger Heideman.

Vad säger ni om kvaliteten på Åkrahällskolan?

– Det är en bra skola med fantastisk gemenskap, man blir inte en i mängden som på många av Kalmarskolorna, säger Pär Heideman efter en viss tvekan.

– Och så är det bra kvalitet på lärarna här, det är ju det som gjort att man inte ångrat sitt val. Men lokaler och utrustning släpar efter jämfört med exempelvis Kalmar, säger de.

Pia Olofsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.