unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Nybro inför stödåtgärder för näringslivet

Handeln har minskat kraftig på kort tid till följd av coronaviruset. Nu försöker kommunen mildra de negativa effekterna genom en rad stödåtgärder.
Näringslivschef Maria Faltin, politikerna Mikael Svanström (S) och Christina Davidson (C) samt Helen Karlsson på Nybro Företagsgrupp presenterade ett paket med stödåtgärder för näringslivet.
Näringslivschef Maria Faltin, politikerna Mikael Svanström (S) och Christina Davidson (C) samt Helen Karlsson på Nybro Företagsgrupp presenterade ett paket med stödåtgärder för näringslivet.
Foto: Jan Stenqvist

Flera kommuner i länet har infört olika stödåtgärder för att mildra smällen som drabbar de lokala företagen. På tisdagen presenterade Nybro kommun sitt åtgärdspaket - ett paket som i detta skede omfattar åtta stödåtgärder.

– Det här är en början, men det är inte meningen att det ska stanna vid detta. Vi söker hela tiden nya idéer och kloka lösningar, säger Maria Faltin, näringslivschef i Nybro kommun.

• Företag kan begära anstånd för att betala fakturor från Nybro kommun och dess bolag, och förvänta sig positiva besked.

• Företag kan också begära anstånd för betalning av hyra av kommunala lokaler.

• Nybro kommun ska också snabbare betala fakturor till lokala leverantörer och företag.

• Näringslivsenheten ska på ett tydligare sätt stötta företagen kring åtgärder som beslutas av riksdag och regering.

• Kommunen skjuter upp tillsynsbesök som inte är nödvändiga.

• Nyföretagarcentrum ska erbjuda småföretag digitala möten om hur effekterna av coronaviruset kan bemötas.

• Restauranger kan, om de önskar, öppna sina uteserveringar.

– Vi kommer också att öppna en POP-UP webbshop för företag inom service och handel inom Nybro kommun; de ska kostnadsfritt kunna marknadsföra sina produkter och tjänster. Kanske kan det göra någon liten effekt. Vi vill i alla fall göra ett försök, säger Susanne Stockman, destinationsutvecklare i Nybro kommun.

Webbshopen planeras att öppnas kring påsk, och ska administreras av Nybro Företagsgrupp.

– Vi är medvetna om att detta åtgärdspaket kanske inte kommer att räcka. Det är en jättesvår situation för många företag, och en del kommer kanske inte att klara av den. Om vi kan bidra till att rädda så många som möjligt så ser vi det som en bra satsning, säger kommunalrådet Christina Davidson (C).

Parallellt med detta har fastighetsägare och företag som är hyresgäster haft förhandlingar om hyresavtalen. I flera fall har detta resulterat i lättnader i hyresvillkoren.

– Det finns flera sådana exempel. Jag upplever att parterna, så långt det är möjligt, försöker tillmötesgå varandra, säger Helen Karlsson på Nybro Företagsgrupp.