Ny bok om Hydman-Vallien
För några år sedan tog Boode initiativet till en biografisk bok om den välkända konstnären. Projektet har rullat vidare, och den 8 december släpps boken Ulrica Hydman-Vallien - en paradisattack. Det manifesteras med officiell releasefest i Orrefors Kosta-Bodas butik Flagship Store på Birger Jarlsgatan i Stockholm.
För snart tre år sedan gav Boode givit ut en klippbok om paret Ulrica Hydman-Vallien och Bertil Vallien, och hans bidrag till den nu aktuella boken är en omfångsrik artikel som döpts till Industri i goda händer och som fyller ungefär halva volymen.
– Jag har fokuserat på Ulricas liv och på hennes produkter. Hon är, liksom många andra konstnärer, väldigt fokuserad på nuet och hon har en enorm energi när hon berättar om exempelvis succén med Mine-serien, säger Björn Boode som genomfört ett antal intervjuer med konstnären under de senaste åren.
Vilken är hennes främsta kvalitet som formgivare?
– Hon har alltid varit konsekvent i sitt uttryck och är alltid trogen sin stil. Hon är rak och har inga spärrar i sitt jobb, och det var hon som föreslog namnet "en paradisattack".
Boken kommer även att släppas i en engelskspråkig version och ges ut av Arvinius förlag, som även ger ut tidskriften Form. Medförfattarna Staffan Bengtsson och Jelena Zetterström är till vardags chefredaktör respektive skribent på den senare.?
Björn Boode har jobbat nära Ulrica Hydman-Vallien och Bertil Vallien eftersom han i tio år var anställd på Åfors glasbruk där paret sedan närmare 50 år varit verksamma.
– Mina farföräldrar bodde i Åfors, men jag växte upp i Höör i Skåne. Första gången jag var på glasbruket var jag tio år och sedan dess har jag varit fascinerad av glas - i synnerhet av Bertil Vallien och Ulrica Hydman-Vallien. Jag har lärt känna dem som personer, och nu skissar jag på en hybridroman om Bertil Vallien och mig själv. Det har varit en lång, utvecklande resa och en mycket värdefull vänskap.